Vroeger at je thuis als gezin op de meest traditionele wijze boerenkoolstamppot. Deze bestond uit verse boerenkool met spekjes, een kuiltje jus en rookworst: van de slager. Waarom proeft de eigentijdse boerenkoolstamppot dan toch net een tikkeltje anders dan ‘vroeger thuis’? Welke boerenkool gebruik je?Boerenkool kwam bij best wat (dorpse) gezinnen, zoals het onze, gewoon uit de eigen tuin. Of je kocht boerenkool bij de groenteboer. Voorverpakte boerenkool was destijds, tot eind jaren 80, een onbekend fenomeen. Aardappels kwamen bij de boer vandaan en de rookworst bij de slager. Ouderwetse boerenkoolstamppotOm echt ouderwetse boerenkool stamppot te maken koop je stronken boerenkool. Je haalt de bladeren van de stronk af en snijd het groen weg van de nerven. Was de overgebleven boerenkool en snijdt de bladeren in reepjes. Dit doe je door de bladeren op te vouwen tot een pakketje. In voorverpakte zakken boerenkool worden de nerven mee gesneden. Deze harde stukjes hebben een lange kooktijd nodig en golden enkele decennia geleden nog als ‘afval’. Nerven at je niet – en wat ons betreft geldt dit nog steeds. Hoe bereid je ouderwetse boerenkool?
Serveer direct, met jus en als topping de spekjes! Eet smakelijk |
https://www.celavita.nl/ |
de belangrijkste stappen bij het starten van een bouwproject
Het starten van een bouwproject, groot of klein, vereist een