Hoe kun je papier en karton milieuvriendelijk gebruiken?

Wist je dat karton het meest milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal is? Maar liefst 85% van het karton in Nederland is namelijk gemaakt van gerecycled papier. Papier en karton zijn dan ook erg geschikt voor recycling. Het materiaal kan tot wel 25 keer gerecycled worden, waarbij het gebruikt wordt als grondstof voor nieuwe producten. Toch is het belangrijk om papier en karton milieuvriendelijk te gebruiken, wij geven je een aantal tips.

Alleen gebruiken indien nodig

Op sommige kantoren wordt ontzettend veel geprint, ook als dit niet echt nodig is. Per jaar worden per persoon gemiddeld 1.350 A4-tjes geprint. Door dubbelzijdig en zwart-wit te printen, kun je vaak al veel papier besparen. Wist je dat je ook een digitale handtekening kunt toevoegen op documenten? Zo hoef je deze niet uit te printen om je handtekening te zetten.

Recycle papier en karton

Door papier en karton te recyclen, draag je bij aan het duurzamer gebruiken van deze grondstoffen. Je kunt een papiercontainer huren bij Renewi, zodat je het papier en karton gescheiden kunt inzamelen. Op die manier is de kans het grootst dat het papier en karton gerecycled kan worden. Gooi dan ook alleen de juiste materialen in deze container: pizzadozen, kartonnen koffiebekers en drinkpakken horen niet thuis bij papier en karton. Door deze materialen kan de papierhoop vervuild raken, waardoor het niet meer geschikt is voor recycling. Van gerecycled papier en karton kunnen nieuwe producten gemaakt worden, zoals kartonnen dozen, zakdoekjes en toiletpapier.

Milieuvriendelijk papier gebruiken

Er bestaat kringlooppapier, wat je kunt gebruiken ter vervanging van nieuw papier. Kringlooppapier is minder milieubelastend dan nieuw papier, omdat er bij het productieproces minder water nodig is. Voor het maken van kringlooppapier is wel evenveel energie nodig, als voor het maken van nieuw papier. Minder papier gebruiken is daarom altijd beter voor het milieu.

Papier of digitaal?

Vraag je je af wat beter is voor het milieu: papier of digitaal? Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Hout, waar papier van gemaakt wordt, is een hernieuwbare grondstof en deze belast het klimaat niet veel. Toch is er voor het transport en de productie van papier wel veel energie nodig. Wanneer je digitaal leest, dus via een desktop, laptop, tablet of andere schermen, verbruik je energie. Ook voor het productieproces en het dataverkeer van deze digitale middelen is veel energie nodig. Je zult dus altijd goed moeten nadenken over de keuze. Het je bijvoorbeeld vertrouwelijk papier? Dan zul je dit liever op vernietigbaar papier willen hebben, omdat digitaal niet alles te verwijderen is. Zo ben je veilig bij een datalek of wanneer de server gehackt wordt.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten