Uw olijfboom snoeien – de essentiële gids om de productie te maximaliseren

Olijfbomen zijn een kenmerkende verschijning in veel delen van het Middellandse Zeegebied, en het is niet verrassend dat ze ook in de tuin van veel mensen voorkomen. Hoewel het niet verkeerd is om je olijfboom als een krachtige verschijning te beschouwen, heeft het regelmatig snoeien ervan een grote invloed op de productie van olijven. In dit artikel zullen we je meenemen op een reis door het proces van olijfboom snoeien, zodat je de juiste technieken kunt gebruiken om de productie van je olijven te maximaliseren.

 

 

Wat is snoeien?

Voordat we bekijken hoe u uw olijfboom kunt snoeien om de opbrengst te verhogen, is het belangrijk om de normale groei van een olijfboom te begrijpen. De takken en bladeren van een olijfboom beginnen te groeien zodra de olijfboom is geplant. Pas na een jaar produceert de olijfboom zijn eerste olijven, die ‘sub-bud’ worden genoemd. De olijfboom kan gedurende zijn hele leven worden gesnoeid, hoewel het vooral nuttig is om jonge olijfbomen te snoeien. Het doel van snoeien is om de takken van een olijfboom te verwijderen, zodat de resterende takken korter worden, maar de belangrijkste sapstroom niet verloren gaat. Het is ook belangrijk om de dode en zieke takken te verwijderen. Als u uw olijfboom te vroeg snoeit, verwijdert u een deel van de bladeren, maar de olijfboom herstelt zich binnen enkele weken en heeft geen last van sapverlies. Laat u het te laat, dan kan de olijfboom door de verkorte lengte van de takken niet meer herstellen van het sapverlies.

 

Waarom een olijfboom snoeien?

De belangrijkste reden om een olijfboom te snoeien is om de tijd dat de olijfboom olijven produceert te verkorten. De olijfboom zal na twee tot drie jaar olijven produceren, afhankelijk van het ras. De olijfboom kan worden gesnoeid om sneller olijven te produceren, maar hij zal dan waarschijnlijk minder olijven van hoge kwaliteit produceren. Als u de olijven van uw olijfboom sneller moet oogsten – misschien kweekt u ze om extra geld te verdienen en moet u ze naar de markt brengen – is het snoeien van een olijfboom van een paar jaar oud een goede manier om het proces te versnellen. Er zijn ook andere redenen om een olijfboom te snoeien. – U kunt kiezen voor bepaalde soorten olijfbomen die zelf vruchtbaar zijn, wat betekent dat ze het hele jaar door olijven van goede kwaliteit kunnen produceren. Zelfdragende olijven zijn meestal het resultaat van een kruising tussen twee variëteiten, zodat u ze niet hoeft te snoeien. Zelfdragende olijven kunnen worden gesnoeid, als je ze maar minstens één keer snoeit. – U kunt een olijfboom snoeien om hem te verkleinen. Dit kan nuttig zijn, vooral als u een deel van uw tuin geschikt wilt maken om in de toekomst druiven te verbouwen. – U kunt de gesnoeide olijfboom gebruiken als bron van hout, dat u kunt gebruiken in uw haardvuur. – Je kunt de gesnoeide olijfboom gebruiken als voer voor dieren, zoals kippen of geiten.

 

Het juiste moment om een olijfboom te snoeien

Als u te vroeg begint met het snoeien van uw olijfboom, verwijdert u weliswaar de bladeren, maar de olijfboom zal zich binnen enkele weken vanzelf herstellen. Als u te lang wacht, is het mogelijk dat de olijfboom zich niet herstelt, wat gevolgen kan hebben voor de groei. De ideale tijd om een olijfboom te snoeien is in de winter, wanneer de olijfboom niet actief groeit. Als u een olijfboom in de zomer snoeit, produceert hij helemaal geen olijven en duurt het minstens een jaar voordat de olijfboom weer aangroeit. De olijfboom groeit in de zomer meestal buiten, maar dan wel op een beschermde plek waar hij niet door de elementen wordt beschadigd. Wanneer u een olijfboom in de winter snoeit, knipt u de takken af, maar de olijfboom groeit dan niet, zodat hij geen schade kan oplopen.

 

Snoeitechnieken

Hieronder staan enkele snoeitechnieken die u kunt gebruiken om uw olijfboom te snoeien. Als u niet zeker weet hoe u uw olijfboom moet snoeien, kunt u het beste beginnen met deze technieken en daarna verder gaan, afhankelijk van de behoeften van uw individuele olijfboom. – Verwijder dode en zwaar beschadigde takken. Deze takken moeten op ongeveer een derde van de hoogte van de tak worden afgeknipt. Als u een olijfboom in de winter snoeit, kunt u de afgeknipte tak ongeveer een maand aan de boom laten zitten tot hij een beetje is opgedroogd. – Snoei takken die langer zijn dan nodig, maar niet korter dan nodig. – Knip takken af die korter zijn dan ze zouden moeten zijn, maar niet korter dan ze zouden moeten zijn. – Knip enkele takken af die op hun perfecte plaats in het bladerdak zitten.

 

Gereedschap voor het snoeien

– Een snoeizaag is een must als je je olijfboom gaat snoeien. – Een snoeischaar is handig voor het verwijderen van kleine takken. – Handschoenen zijn cruciaal bij het snoeien van een olijfboom. U moet dikke handschoenen dragen tijdens het snoeien, en u moet ook een stofmasker en oogbescherming dragen om al uw snoeigereedschap en takken uit de buurt van uw eigen huid te houden.

 

Verwijderen van dood hout

Tijdens het snoeien moet u alle dode delen van de olijfboom en alle resterende takken die zwaar beschadigd zijn, verwijderen. U kunt een snoeizaag gebruiken om de dode takken te verwijderen, of u kunt een snoeizaag met een takkenhakker gebruiken om de takken te verwijderen. Als u een jonge olijfboom snoeit, kunt u de takken aan de olijfboom laten zitten, maar u moet ze wel een paar keer per jaar terugsnoeien. Het terugsnoeien van de takken stimuleert de olijfboom om nieuwe olijven te laten groeien, en het helpt ook om de kosten van de olijven te drukken, die dan goedkoper kunnen worden verkocht. Als u een oudere olijfboom snoeit, moet u de takken volledig verwijderen en het hout in water weken om te voorkomen dat het ongedierte zich verspreidt.

 

Onderhoud na het snoeien

Nu u uw olijfboom heeft gesnoeid en dode en beschadigde takken heeft verwijderd, moet u de olijfboom altijd netjes houden. Dit omvat het verwijderen van bladeren, gras en ander plantmateriaal van de grond rond de boom, en u moet ook het gras uit de buurt van de stam van de olijfboom houden. Je moet de olijfboom ook water geven wanneer de grond droog is, en je moet de boom bemesten wanneer de olijfboom bloeit. U moet uw olijfboom ook snoeien nadat hij olijven heeft geproduceerd, omdat dit helpt om de olijven van de takken te verwijderen. U moet ook uw snoeimateriaal ontsmetten na het snoeien en na elke snoeisessie om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

 

Voordelen van het snoeien van een olijfboom

Als u het potentieel van uw olijfboom wilt maximaliseren, moet u hem regelmatig snoeien. Als u te lang wacht tussen twee snoeisessies, is de olijfboom te ver heen om nog een keer gesnoeid te worden. Het verwijderen van dode takken, het terugsnoeien van te lange takken en het regelmatig snoeien van de olijfboom kan de hoeveelheid vruchten, olie en andere olijven die uw olijfboom produceert aanzienlijk verhogen. – De takken die u aan de olijfboom houdt zullen korter zijn, wat waarschijnlijk zal resulteren in een hogere opbrengst aan olijven. – De olijfboom zal gemakkelijker te onderhouden zijn en bestand zijn tegen de elementen zonder beschadigd te raken. – U zult de olijfboom kunnen gebruiken als houtbron, en de takken kunnen worden gebruikt voor uw vuur. – U kunt de gesnoeide olijfboom gebruiken als voer voor dieren, zoals kippen of geiten.

 

Conclusie

Het snoeien van je olijfboom is een essentiële stap in de productie van olijven. Als u uw olijfboom niet snoeit, zal hij helemaal geen olijven produceren, en het zal minstens een jaar duren voordat de olijfboom na het snoeien weer aangroeit. Door een olijfboom te snoeien kan de olijfboom teruggroeien tot zijn oorspronkelijke grootte, maar de takken zullen korter zijn, wat resulteert in een hogere opbrengst aan olijven en een snellere groei.

https://www.goodgardn.nl/blogs/alocasia-alocasia-perfect-stekken

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten