Keramische pan kopen, waarom? en welke is dan de beste?

Keramische pannen zijn de laatste tijd weer in het nieuws, en dat is niet zonder reden. Veel mensen lijken toch niet te weten dat een koekenpan met anti aanbaklaag schadelijk voor je gezondheid kan zijn. De keramische pan is de tegenhanger van de Teflon pan, en wat de voordelen van de keramische pannen zijn lees je in dit artikel.

 

Waarom geen pan gebruiken met anti aanbaklaag en betere een andere kopen?

De meeste pannen zijn voorzien van een anti aanbaklaag gebaseerd op Teflon (PTFE). De non-stick coating zorgt ervoor dat hetgeen wat je bakt of braadt niet vastkoekt aan de bodem. De pannen waarin Teflon gebruikt wordt kunnen, wanneer je ze overhit, schadelijke dampen uitstoten, en dat kan zeer slecht zijn voor je gezondheid. Vogels kunnen er zelfs direct aan overlijden. 

En wat veel mensen niet weten van een normale pannen met anti aanbaklaag is dat je ze direct weg moet gooien wanneer er een kras in de bodem zit of wanneer er stukjes los zitten of weg zijn van de zwarte anti aanbaklaag. De anti aanbaklaag komt namelijk in je eten terecht en dat kan zelfs waarschijnlijk kankerverwekkend zijn.

Schildklier aandoeningen, een verhoogd cholesterol, en een verhoogde bloeddruk kunnen ook symptomen zijn wanneer je deeltjes van de anti aanbaklaag binnenkrijgt. Een reden dus om een keramische pan te kopen.

Waarom is een keramische pan anders?

In een keramische pan wordt er geen gebruik gemaakt van een anti aanbaklaag op basis van PTFE welke ook wel bekend staat als Teflon. Keramiek is van zichzelf al een non-stick en een bijzonder hard materiaal. Wanneer je met een metalen voorwerp in een normale koekenpan zou roeren, dan kun je de anti aanbaklaag beschadigen waardoor hij loskomt en in je eten terecht komt. Bij een keramische pan kan dat niet. Je kunt dus veilig met een metalen voorwerp in de pan roeren zonder je zorgen te maken.

 

Welke keramische pannen zijn goed, welke moet je kopen?

Bij het keramische koekenpan kopen, merk je al snel dat je van nagenoeg ieder merk een keramische pan kunt aanschaffen. Bekende namen zoals BK, Greenpan en zelfs Brabantia hebben ze in hun assortiment. Keramiek, ook wel ‘Ceramic’ genoemd, is beschikbaar in diverse prijsklassen. Zelfs winkels als de Action hebben tegenwoordig keramische pannen in hun aanbod!

Er is echter wel een onderscheid te maken in de kwaliteit van de verschillende keramische pannen. Dit zie je vaak terug in de prijs. Zo is de ene pan vervaardigd uit RVS met een keramische binnenlaag, terwijl een andere van aluminium is gemaakt. Sommige pannen hebben de neiging om snel krom te trekken, terwijl anderen hun vorm behouden. En let op: bij een goedkopere keramische pan kan je te maken krijgen met een kunststof handvat dat op den duur losraakt. Bij duurdere varianten zijn de handvatten vaak steviger en aan de pan vastgelast.

Wil je een gedetailleerd inzicht in welke keramische koekenpan je het beste kunt kopen? Op keramische-pannen.nl vind je een overzicht dat per merk en type pan de verschillen en de beste opties beschrijft.

Hier kun je meer lezen over PTFE.

 

Hoe zorg je voor je keramische pan?

Zoals bij elk keukengerei is ook de verzorging van een keramische pan van essentieel belang. Door goed voor je pan te zorgen, verleng je de levensduur aanzienlijk. Hier zijn enkele tips om het beste uit je keramische pan te halen:

 1. Voor het eerste gebruik: Was de pan voorzichtig met water en een zachte spons. Dit verwijdert eventuele fabricageresten.
 2. Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen: Zet de pan nooit onder koud water direct na het koken. Dit kan de keramische laag beschadigen.
 3. Koken op lage tot middelhoge hitte: Keramische pannen zijn efficiënt en hebben niet altijd de hoogste hitte nodig. Te hoge temperaturen kunnen de pan beschadigen.
 4. Opslag: Vermijd het stapelen van je keramische pannen zonder bescherming. Gebruik pannenbeschermers of handdoeken om krassen op de keramische laag te voorkomen.

 

Milieuvriendelijke keramische pannen kopen

Keramische pannen kopen doe je onder ander omdat het voordeel van keramische pannen milieuvriendelijk is, naast dat ze beter zijn voor je gezondheid. Ze worden vaak geproduceerd met een lagere CO2-voetafdruk dan traditionele Teflon-pannen. Bovendien, omdat ze langer meegaan als ze goed worden verzorgd, dragen ze bij aan minder afval.

 

Advies bij het Kopen van een Keramische Koekenpan

Bij het keramische koekenpan kopen zijn er enkele belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden. De keuze voor keramisch koken is een slimme, en om er zeker van te zijn dat je de beste pan voor jouw behoeften selecteert, volgen hier enkele tips en overwegingen:

 1. Dikte van de bodem: Een dikke bodem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor je gerechten gelijkmatig garen. Dit voorkomt ook dat de pan snel kromtrekt.

 2. Type handvat: Kies voor een hittebestendig handvat zodat je de pan, indien nodig, ook in de oven kunt gebruiken. Een ergonomisch ontworpen handvat maakt het koken comfortabeler.

 3. Maat van de pan: Denk goed na over welke maat pan je nodig hebt. Als je meestal voor één of twee personen kookt, heb je waarschijnlijk genoeg aan een kleinere pan. Voor gezinnen of gasten is een grotere pan handiger.

 4. Prijs-kwaliteitverhouding: Ga niet automatisch voor de goedkoopste optie. Een kwalitatief betere pan kan op de lange termijn voordeliger zijn omdat hij langer meegaat.

 5. Merk en reviews: Bekende merken hebben vaak een reputatie hoog te houden als het gaat om kwaliteit. Daarnaast kan het lezen van reviews van andere gebruikers je helpen een weloverwogen keuze te maken.

 6. Garantie: Een goede garantie kan een indicatie zijn van de kwaliteit van de pan. Het toont het vertrouwen van de fabrikant in hun product.

 7. Onderhoud: Hoewel keramische pannen over het algemeen eenvoudig te reinigen zijn, is het goed om te controleren of ze vaatwasmachinebestendig zijn (indien je ze in de vaatwasser wilt reinigen).

 8. Combinatiepakketten: Soms bieden fabrikanten sets van pannen aan tegen een gereduceerde prijs. Als je meerdere pannen nodig hebt, kan dit een voordelige optie zijn.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten