VL Wonen
Wonen in een appartement

Keramische pan kopen, waarom? en welke is dan de beste?

Keramische pannen zijn de laatste tijd weer in het nieuws, en dat is niet zonder reden. Veel mensen lijken toch niet te weten dat een koekenpan met anti aanbaklaag schadelijk voor je gezondheid kan zijn. De keramische pan is de tegenhanger van de Teflon pan, en wat de voordelen van de keramische pannen zijn lees je in dit artikel.

 

Waarom geen pan gebruiken met anti aanbaklaag?

De meeste pannen zijn voorzien van een anti aanbaklaag gebaseerd op Teflon (PTFE). De non-stick coating zorgt ervoor dat hetgeen wat je bakt of braadt niet vastkoekt aan de bodem. De pannen waarin Teflon gebruikt wordt kunnen, wanneer je ze overhit, schadelijke dampen uitstoten, en dat kan zeer slecht zijn voor je gezondheid. Vogels kunnen er zelfs direct aan overlijden. 

En wat veel mensen niet weten van een normale pannen met anti aanbaklaag is dat je ze direct weg moet gooien wanneer er een kras in de bodem zit of wanneer er stukjes los zitten of weg zijn van de zwarte anti aanbaklaag. De anti aanbaklaag komt namelijk in je eten terecht en dat kan zelfs waarschijnlijk kankerverwekkend zijn.

Schildklier aandoeningen, een verhoogd cholesterol, en een verhoogde bloeddruk kunnen ook symptomen zijn wanneer je deeltjes van de anti aanbaklaag binnenkrijgt. Een reden dus om een keramische pan te kopen.

Waarom is een keramische pan anders?

In een keramische pan wordt er geen gebruik gemaakt van een anti aanbaklaag op basis van PTFE welke ook wel bekend staat als Teflon. Keramiek is van zichzelf al een non-stick en een bijzonder hard materiaal. Wanneer je met een metalen voorwerp in een normale koekenpan zou roeren, dan kun je de anti aanbaklaag beschadigen waardoor hij loskomt en in je eten terecht komt. Bij een keramische pan kan dat niet. Je kunt dus veilig met een metalen voorwerp in de pan roeren zonder je zorgen te maken.

 

Welke keramische pannen zijn goed?

Je kunt van nagenoeg ieder merk een keramische pan kopen. BK heeft ze, je kunt ze kopen van Greenpan, en zelfs van Brabantia. Keramiek wordt ook wel Ceramic genoemd, en je hebt ze in iedere prijsklasse. Tegenwoordig kun je zelfs keramische pannen kopen bij de Action!

Nu zit er wel verschil tussen de ene keramische pan en de andere. Het prijsverschil zit in de kwaliteit van de keramische pan. De ene pan is van RVS gemaakt en heeft een keramische binnenlaag, en de andere pan is gemaakt van aluminium. De ene pan trekt snel krom en de andere niet. Bij de goedkope keramische pan heb je te maken met een kunststof handvat die op den duur los gaat zitten, en bij de duurdere pannen zit deze aan de pan vast gelast. Er zit dus veel verschil in onderling.

Wil je weten welke keramische pan het beste is, dan kun kijken op keramische-pannen.nl welke per merk en type pan precies beschrijft wat de verschillen zijn en welke de beste is.

Hier kun je meer lezen over PTFE.