Hoeveel overbieden?

Je hebt eindelijk een huis gezien en dus een goed bod uitbrengen. Hoeveel moet je nu overbieden. Hoger bod doen op een huis is sinds 2021 standaard. Maar hoeveel overbieden is er mogelijk gezien mijn situatie?

Hoger bieden na taxatiewaarde

Je kan niet eerder bod uitbrengen dan dat je het volgende weet.

  1. Taxatiewaarde van nieuwe woning
  2. Heb je nu ook een woning dan overwaarde weten
  3. Hoeveel eigen geld aanwezig
  4. Wil jij  ook verbouwen

Maximale hypotheek is 100% taxatierapport

Wat jij maximaal mag lenen is nooit hoger dan de waarde van het aan te kopen huis. De marktwaarde dus, ook wel taxatiewaarde genoemd.

Heb jij dus berekend dat je op inkomen € 500.000 kan lenen maar de taxatiewaarde bedraagt € 400.000,-?  Deze € 400.000,- is wat je maximaal mag lenen. Alles wat je hoger bied zelf inbrengen.

Overwaarde van € 100.000 ?

Heb jij nu overwaarde van € 100.000,- dan kan je hiermee een hoger bod doen.  Hoger bieden dan de vraagprijs noemen ze ook wel overbieden huis.

Huis gezien met vraagprijs € 450.000,-

Als voorbeeld neem ik even Erik uit Amersfoort. Erik had bovenstaande financiële situatie en wilde een huis kopen in Veenendaal. Helaas was de taxatiewaarde € 30.000,- lager dan de vraagprijs. De maximale hypotheek die Erik kon krijgen bedroeg dus € 420.000,-. Omdat Erik  € 100.000,- eigen geld had kon ze toch een hoger bod doen dan de vraagprijs, ze bood € 490.000,.-

Overbieden werd dus betaald door de overwaarde.

Hoger bod met eigen geld

Heb je geen overwaarde omdat het jouw eerste eigen huis betreft? Een huis kopen zonder eigen geld is onmogelijk. Wellicht kan je schenkingen krijgen.

Sinds 2021 heb je minimaal € 50.000,- tot € 100.000,- eigen geld nodig. Ik verwacht dat je in 2022 nog meer spaargeld nodig hebt.

Onthoud één ding! Vraagprijzen op een website voor huizen heeft niets te maken met de marktwaarde.

Kansen zonder eigen geld?

Er zijn mogelijkheden om toch een huis te kunnen kopen als je te weinig vermogen hebt. Een hypotheek :

  • Met je ouders
  • Met maximaal 4 vrienden
  • Huis kopen van je ouders

Overbieden op huis ouders hoeft niet

Koop je van je ouders een huis en gaan die dan elders wat kopen?  Je ouders hebben meestal veel overwaarde en die vinden het niet nodig om jou een hoger bod te laten doen.

Het is wel belangrijk dat als jouw ouders jouw onder de marktwaarde laten kopen dat je de WOZ-waarde in de gaten houd.

Huis kopen onder de WOZ-waarde ziet de fiscus als een schenking. Ik kan hier veel over uitleggen maar zit je in een geweldige positie om het ouderlijk huis te kopen? Raadpleeg Lex van de Straat van Lexwonen.nl, bel 06-83944458.

Huis kopen met familie tot 4 aanvragers

Het is zelfs mogelijk om met 4 personen een hypotheek te sluiten. Hoger bod doen met 4 aanvragers is weer makkelijker dan met 2 of 3 aanvragers. Denk er eens aan om een huis te kopen met 1 of meerdere broers of vrienden. Lexwonen.nl regelt dagelijks hypotheken met meerdere personen.

Hoger bod met familie in een hogere prijsklasse is iets makkelijker kopen. Hoe hoger de vraagprijzen des te minder concurrentie er is. Dus minder overbieden op een huis.

Hoger bieden altijd anders

Zie je nu dat het uitbrengen van een hoger bod echt afhankelijk is van de situatie? Met wie koop je een woning.  Hoeveel overwaarde of spaargeld is er aanwezig? Wat is de waarde van de nieuwe woning en wat is handig met schenkingen? Ook niet vergeten, wat wil de verkopende partij.

Ik hoor nooit klanten praten over wensen verkopers

Ik heb nog nooit in mijn hele leven een klant gehad die mij ook maar een klein beetje wat kon vertellen over wat de verkoper eigenlijk wil. Verkopers hebben wensen en van hun moet je kopen via de makelaar. Een beetje empathisch vermogen en zakelijk instinkt doet wonderen, het is echt waar.

Lexwonen berekent het binnen een uur. Vraag ons om de juiste strategie te maken zodat je toch een huis kan kopen.

Lexwonen aankoop en hypotheek

Lexwonen hypotheekadviseur Veenendaal werkt ook landelijk. In het gehele land werken wij met plaatselijke taxateurs, notarissen en bouwkundigen. Wij helpen jou met hoger bieden en de hypotheek. Mocht het zijn dat jouw situatie erg afwijkt en andere kennis noodzakelijk is? Wij regelen dat je ergens terecht komt bij vakmensen die op dat onderdeel meer kennis in huis hebben.

Geen hypotheek is hetzelfde

Het is logisch dat huizenkopers denken dat hypotheekadviseurs alles weten. Ja , veel zaken hebben wij ooit iets over gehoord, gelezen en geleerd.

Komen klanten met specifieke vragen die wij minder dan 3 keer per jaar doen dan verwijzen wij deze klanten sinds 2020 naar andere adviseur. Een hypotheek voor een starter werkt anders dan van iemand die voor de tweede keer gaat scheiden en waarbij de exen ook in het verleden woningen hebben gehad.

 

Lex van de Straat van Lexwonen wijst u de juiste weg.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten