Energieneutraal bouwen

VL wonen

Energieneutraal bouwen is een onderdeel van duurzaam design. Gebouwen die momenteel kwesties van duurzaam ontwerp in hun mandaat opnemen, pakken waarschijnlijk al enkele aspecten aan die koolstofreductie ondersteunen. De kwestie van koolstof in gebouwen is complex. Er is koolstof betrokken bij de winning van de bronnen die we gebruiken om producten te maken; bij het transport van deze producten naar de locatie; bij de fysieke constructie van de gebouwen; bij de exploitatie van gebouwen en in het leven van mensen terwijl ze zaken doen.

 

Koolstofemissies bij bouwen

Holistisch koolstofneutraal ontwerp is erop gericht de koolstofemissies te verminderen die verband houden met alle aspecten van het project. Dit omvat zowel de operationele energie als de constructie en materialen, en bovendien de koolstof die wordt geassocieerd met het commerciële, institutionele of residentiële gebruik van het gebouw door de bewoners. Dit omvat de aard van het werk of de activiteit die binnen een gebouw wordt uitgevoerd. Het lokaliseren van het gebouw om de transportkosten te verlagen, speelt een rol in deze vergelijking, en omvat daarbij ook buurt- en lokale of regionale planningskwesties.

  

Energieneutraal bouwen verschilt van CO2 neutraal bouwen doordat het meer bezig is met het verminderen van de operationele energiebehoefte van een gebouw, waarbij de nadruk ligt op het uiteindelijke gebruik van fossiele nul-energie. De officiële definitie voor een ‘Net Zero Energy gebouw’ is “gebouwen die op jaarbasis niet meer energie verbruiken dan wordt geleverd door on-site hernieuwbare energiebronnen.” Het Bureau voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie biedt een reeks definities voor netto-energieneutrale gebouwen, gebaseerd op het uitgangspunt dat een dergelijk gebouw in de loop van een jaar evenveel energie produceert als hij verbruikt.

 

Energieneutrale bouwprojecten

Met energieneutraal bouwen profiteren we van de zon en wind door een hoge mate van passieve zonneverwarming, natuurlijke ventilatie en daglichttoetreding te gebruiken om hun energiebehoefte te verminderen. Ze zijn meestal super geïsoleerd en gebruiken ook beglazingssystemen van hogere kwaliteit. Hun interieurafwerking omvat thermische massa om de gratis warmte op te slaan die ze van de zon opvangen. Ze zullen hun eigen elektriciteit opwekken door middel van windturbines, fotovoltaïsche installaties en micro-opwekkingsinstallaties.

Het doel is om meer elektriciteit op te wekken dan nodig is voor de werking. Deze ontwerpintenties worden gedeeld met CO2-neutrale gebouwen. Energieneutraal bouwen heeft zodoende op vele gebiedem de toekomst.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten