Wanneer is het tijd om je dakgoten te vervangen?

VL wonen

Ben je de aanblik van jouw dakgoten een beetje zat of heb je regelmatig een lekkage? Misschien denk je erover om je dakgoten te laten vervangen. Maar het inhuren van een dakdekker om alles te vernieuwen is nogal een omvangrijke en prijzige aangelegenheid. Is het wel echt nodig of kan je met een reparatie ook weer een poosje vooruit? In deze blog vertellen we je wanneer het beter is om te vervangen en in welke situatie je prima wegkomt met een kleine reparatie.

Een dakgootreparatie

Bij een kleine lekkage is het natuurlijk niet nodig om direct al je goten te laten vervangen. Meestal is er sprake van een verstopping, een scheurtje, een barst of rotte plekken (bij houten goten). Beperkt het euvel zich tot een scheurtje of een loslatende soldeernaad dan hebben de meeste dakdekkers niet meer dan een half uurtje nodig om de goot te repareren. Meestal kun je dan weer jaren vooruit en kun je het vervangen van je dakgoten nog even uitstellen.

Dakgoten vervangen

Heb je veel waterschade of heb je al regelmatig iemand over de vloer gehad voor een reparatie maar blijven de lekkages terugkomen? Dat zijn signalen dat je dakgoten toch echt aan vervanging toe zijn. Ook wanneer er grote delen van je houten goten verrot zijn bevindt je je op glad ijs. Het wordt namelijk alleen maar slechter.

Het kan natuurlijk ook dat je net een nieuw huis hebt gekocht en dat het je helemaal niet bevalt wat er onder de dakrand hangt. Ook dan heb je niet veel keus. Althans, het is maar hoe je het bekijkt. Want er zijn namelijk verschillende materialen om uit te kiezen als je op zoek gaat naar nieuwe dakgoten.

Welk materiaal heeft je voorkeur?

Ga je voor een nieuwe dakgoot dan begint de keuzestress: welk materiaal ga je kiezen. De meest gekozen materialen zijn hout, kunststof, koper en zink.

Hout en kunststof zijn het meest voordelig in de aanschaf. Kunststof is weerbestendig en gaat erg lang mee. Hout heeft wat meer onderhoud nodig maar geeft meestal ook een warmere uitstraling. En het past bij vrijwel iedere woning.

Zink of koper

Zink wordt ook ontzettend veel gebruikt voor dakgoten. Het heeft een lekkere strakke look en past bij vrijwel alle soorten gevels en dakbedekking. Zink is weersbestendig en gaat daardoor lang mee. Dat maakt zink prijstechnisch ook erg interessant in vergelijking met de andere materialen.

Kies je voor koper dan kies je voor een unieke traditionele look. Er gaat niets boven een fraaie koperen dakgoot met een bijpassende koperen regenpijp. Het gaat ook een leven lang mee. Door het oxidatieproces zal het koper naar verloop van tijd een groenige gloed krijgen. Echt een schitterend beeld bij een authentieke woning. Een koperen dakgoot kan dan echt de eyecatcher van je gevel worden.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten