Verschillende glassoorten voor verschillende toepassingen

VL wonen

Enkel glas en dubbel glas zijn alom bekend. Maar welke soorten zijn er eigenlijk nog meer? En wanneer gebruik je welke glassoort?

Wil je dat het glas goed isoleert of vind je het vooral belangrijk dat het sterk is? Wil je glas gebruiken om je woning op te leuken of ben je juist op zoek naar meer privacy?

Een glaszetter helpt je om de juiste keuze te maken als je nieuw glas wilt laten plaatsen. In deze blog introduceren we verschillende glassoorten en de toepassingen waarvoor de betreffende glassoorten het meest geschikt zijn.

Glas voor betere isolatie

Misschien heb je wel eens gehoord van isolatieglas. Deze term wordt vaak als synoniem voor dubbel glas gebruikt. Toch zijn er wel degelijk verschillen.

Dubbel glas zoals we dat kennen heeft twee glasplaten met daartussen een luchtdichte ruimte. De spouw. Bij HR (hoogrendement) glas (een andere benaming van isolatieglas) zit er geen lucht maar edelgas in de spouw.

Het andere element dat HR glas van gewoon dubbel glas onderscheid is een warmtereflecterende coating. Deze coating zit op de binnenkant van het raam en kun je met het blote oog niet zien. Door de coating en het edelgas isoleert HR beter dan traditioneel dubbel glas.

Je kunt de verschillende soorten HR glas van elkaar onderscheiden aan de hand van de plusjes. Hoe meer plusjes hoe beter het raam isoleert. Zo heeft HR+++ zelfs 3 glasplaten, waardoor het mega goed isoleert. HR++ wordt echter het meeste geplaatst door glaszetters omdat de isolatiewaarden van dit type glas ook uitstekend zijn.

Glas voor meer veiligheid

Veiligheidsglas zorgt voor betere bescherming bij doorvallen en je verkleint er de kans op inbraken mee. Het is sterker dan gewoon dubbel glas en valt niet in scherven uiteen als het breekt. Afhankelijk van de glassoort wordt het glas bijeengehouden door metaaldraden (draadglas) of transparante folie (gelaagd glas). En gehard glas valt bij breken in allemaal kleine stukjes uiteen, waardoor je geen verwondingen oploopt door scherven.

Glas voor binnen

Binnenshuis is het minder belangrijk dat glas goed isoleert. Daarom kun je prima enkel glas gebruiken bij ramen of deuren die twee verwarmde vertrekken met elkaar verbinden.

Matglas wordt ook veel binnenshuis gebruikt. Matglas ontstaat door de oppervlakte van het glas bij het maakproces aan te tasten met zuur en slijpmiddel. Deze bewerking zorgt ervoor dat het glas niet langer helder is. Het laat nog evenveel licht door als helder glas maar je kunt er niet meer goed doorheen kijken. Daardoor biedt het meer privacy dan helder glas, en wordt het veel gebruikt voor wc-raampjes en douchwanden.

Glas voor het opleuken van je huis

Glas hoeft natuurlijk niet overal functioneel te zijn. Het kan ook op andere manieren gebruikt worden. Stel je bijvoorbeeld van die mooie glas-in-lood ramen voor in allerlei kleuren zoals je ze kent uit kerken en kathedralen.

Dat kan ook gewoon in je eigen huis. Glas-in-lood is tegenwoordig goed te combineren met isolatieglas. Daardoor is het ook geschikt voor een strak en modern interieur. Je kunt vrijwel ieder ontwerp op maat laten maken. Zo kun je op een speelse manier van alles doen met kleuren en geef je het huis met iets simpels snel een heel ander karakter. Overigens is glas-in-lood ook heel geschikt voor het decoreren van lampen en kastdeurtjes.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten