Hoe voorkom je een muizenplaag?

VL wonen

Muizen zijn kleine onschuldige diertjes zolang ze in een kooitje zitten opgesloten. Als ze ongewenst bij je naar binnen lopen is het een heel ander verhaal. Ze vreten voedsel en kabels aan, laten urine en keutels achter en kunnen bij sommige mensen een serieuze paniekaanval teweegbrengen.

En krijg ze nog maar eens je huis uit wanneer ze het lekker warm hebben en genoeg voedsel kunnen vinden. In deze blog geven we verschillende tips hoe je muizen kunt weren uit je huis en hoe je er weer vanaf komt als ze er eenmaal zitten.

Maak je huis ontoegankelijk voor muizen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het muizen te beletten je huis binnen te komen. Een muis heeft maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Maak daarom alle openingen groter dan een halve centimeter zo goed mogelijk dicht. Let daarbij ook op de ruimte onder je deur. Dicht alle gaten en kieren af en denk ook om de ventilatieopeningen. Hier kun je bijvoorbeeld fijn gaas voor plaatsen.

Maak je woning onaantrekkelijk voor muizen

Muizen vestigen zich op een plek waar ze gemakkelijk eten kunnen vinden. Ze houden er niet van om grote afstanden te overbruggen om aan voedsel te komen. Als er bij jou niets te halen valt zullen ze je huis sneller overslaan. Maar hoe zorg je ervoor dat er geen eten te vinden is?

Bewaar voedsel om te beginnen in bussen, potten of flessen van materiaal dat muizen niet kapot kunnen knagen. Bijvoorbeeld, metaal, glas of hard plastic. Laat voedselresten niet rondslingeren en houd je huis schoon door regelmatig de vloer te stofzuigen.

Muizen verwijderen uit je huis

Zitten ze er al dan is het vaak een hele klus om de muizen weer weg te krijgen. Muizen plantten zich razendsnel voort waardoor je binnen de kortste keren met een ware plaag zit opgescheept.

Je kunt natuurlijk professionele hulp inschakelen om van je muizenprobleem af te komen. Maar je kunt ook eerst met vallen aan de slag. Er zijn verschillende soorten muizenvallen. Bij klapvallen wordt de muis direct gedood. Vind je dat zielig dan kun je een val nemen waarbij de muis levend wordt gevangen. Kijk wel uit dat je de muis ver genoeg van je huis vrijlaat. Anders komen ze gewoon weer terug.

Zet je een val, zorg er dan voor dat er absoluut geen ander voedsel in huis beschikbaar is. Anders zullen ze voor de gemakkelijke optie kiezen. Als aas voor een muizenval zijn havermout, chocolade of pindakaas het meest geschikt. Daar zijn ze dol op.

Mocht je er niet in slagen zelf de muizen te vangen, heb je er het geduld en de tijd niet voor of zijn het er zoveel dat je niet weet waar je moet beginnen, schakel dan een ongediertebestrijdingsbedrijf in om de muizen voor jou te vangen. Zij kunnen je eventueel ook helpen met extra preventietips.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten