Newfoundlander: dit moet je weten over deze harige vrined

Hij kan als een van de meest intelligente, loyale en betrouwbare rassen je metgezel voor het leven worden: de Newfoundlander wordt echter beschouwd als een uitstekend hondenras voor het hele gezin, ook met kinderen.

Natuurlijk is het nog steeds een hond die je vanaf zijn puppy-zijn moet trainen om goed gesocialiseerd te worden en om te leren zich correct te gedragen. Maar over het algemeen is hij niet agressief. Het spreekt voor zich dat het geen ras is dat geschikt is voor mensen die van schoonmaken houden: hij kwijlt veel en laat haren vallen. De Newfoundlander is ideaal als reddingshond, maar ook een uitstekend gezelschapsdier.

Een hond die veel beweging nodig heeft

Alleen kunnen reuen ten opzichte van andere mannetjes de neiging hebben om dominanter te worden als ze niet goed worden getraind. Daarnaast heeft hij veel energie. Hij heeft daarom veel beweging nodig, anders gaat hij zich vervelen en wordt hij in huis destructief. De Newfoundlander grijs is een zeer veelzijdige hond en past zich aan vele levensstijlen aan, maar is in feite niet geschikt voor in het appartement. Het is dus absoluut geen dier om lichtvaardig te kopen. Je moet namelijk voldoende ruimte hebben en hij is, zoals alle grote honden, duur in onderhoud.

Waar komt de Newfoundlander vandaan?

Er zijn verschillende hypothesen over de oorsprong van Newfoundlander: volgen sommige wetenschappers zou hij afkomstig zijn van het eiland Newfoundland, Canada, daar sinds 1600 opgegroeid in een moeilijke omgeving, waar de natuur alle inwoners van dat landgebied zwaar op de proef stelt. Dit ras is daar altijd als trekdier gebruikt, net als de Labrador: het is hun taak om visnetten en touwen terug naar de kust te brengen.

Deze functie is hen in de loop van hun evolutie bijgebleven en haast ‘genetisch’ geworden. Newfoundlanders worden over de hele wereld geëxporteerd om er echte reddingshonden van te maken. Volgens anderen is dit ras de directe afstammeling van de legendarische Tibetaanse Mastiff, dat wil zeggen de voorouder van alle Molossers, die samen met de Indianen naar Amerika kwamen via een zeer indrukwekkende reis tussen de Beringstraat, de Aleoeten en Alaska. Men kan stellen dat beide theorieën een fundament hebben, zonder elkaar noodzakelijkerwijs uit te sluiten. Op Newfoundlander Wereld kan je hier verder over lezen.

De Newfoundlanders in kunst, film en tv

De Newfoundlander wordt, net als andere hondenrassen, heel vaak gelinkt aan films, kunstwerken en tv-programma’s. Een van de beroemdste Newfoundlanders in de geschiedenis en in de collectieve verbeelding is de hond Nana in de roman Peter Pan. Dit ras kreeg zijn naam in 1775 en de zwart-witte variëteit genaamd Landseer dankt zijn naam aan de gelijknamige kunstenaar die deze hond vaak in zijn schilderijen gebruikte.

De Newfoundlander maakte ook zijn opwachting in films zoals “Police School 2: First Mission” en “Call Waiting”. Andere historische figuren die met dit hondenras verbonden waren, waren koning George II, de componist Wagner en de dichter Lord Byron, die zo veel van zijn bootsman hield dat hij bij zijn dood een grafschrift aan zijn hond opdroeg. Ook op de Titanic zou eerste officier William Murdoch zijn geliefde Rigel hebben gehad, een Newfoundlander, die tijdens de schipbreuk werd gered.

Karakteristieke trekken van de Newfoundlander

Het is een zachtaardig ras, zeer intelligent, zeer loyaal, zachtmoedig, vredig en daarom ideaal voor kinderen. Alle kwaliteiten die verbeterd moeten worden, hebben zowel ruimte als tijd nodig: de Newfoundlander moet voortdurend worden opgevoed in het bijzijn van de mens, anders bestaat het risico op onaangename verrassingen.

Hij is een zeer gevoelige viervoeter. Als je hem zou uitschelden of erger, zal hij het niet vergeten, want hij heeft een buitengewoon geheugen. En daarmee heb je maanden aan training weggegooid. Als je hem iets aandoet, zal hij het dus onthouden. Maar hij is dan weer zo een lieve hond dat hij je alles vergeeft. Hij houdt ervan om altijd betrokken te zijn bij familieaangelegenheden, maar pas op voor kinderen: als ze op hun rug gaan zitten, lopen ze het risico hun rug te bezeren.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten