Cocker Spaniël heeft een karakter waar je van gaat houden

De Cocker Spaniël is vrolijk en speels. Het is een vrolijke, robuuste, sportieve, compacte hond. Hij moet zijn energie kwijt, anders loopt hij het risico gestrest en agressief te worden. Deze hond moet altijd worden beschouwd als een jachthond en nooit als een knuffel in de salon. Behandel je hem als speelgoed, dan wordt zijn karakter onveranderlijk verpest. 

Deze viervoeter probeert de eigenaar altijd te plezieren, dus hij leert snel wat hem wordt geleerd. Hij is lief voor kinderen en vreemden, kan goed overweg met andere huisdieren en is gevoelig voor veranderingen in de menselijke stemming. Verder is de Cocker Spaniël erg ‘spraakzaam’: als je hem naar binnen brengt, wees dan voorbereid op zijn luide blaf. 

Reeds in de 18e eeuw ingezet voor de jacht

Dit ras werd vanaf 1879 in Groot-Brittannië geselecteerd, maar al in de achttiende eeuw gebruikten de Britten Spaniël-achtige honden voor de jacht. Het is alleen de meest afgelegen oorsprong die waarschijnlijk Spaans is: deze hond werd al geschreven door Dokter Cajus in 1570, in zijn De canibus britannicis. Beschrijvingen van Engelse Spaniëls zijn al te vinden in boeken die dateren uit het einde van de veertiende eeuw. De naam is afgeleid van de houtsnip. De Cocker is namelijk een echte specialist in de jacht op deze vogel. 

Kenmerken van de Cocker Spaniël

De lengte van het lijf is min of meer gelijk aan de schofthoogte. Het hoofd is goed gebeiteld, met goed ontwikkelde schedel en vierkante snuit. De grote ogen puilen niet uit en zijn bruin of donkerbruin. De oren zijn laag aangezet, gelobd en hangend: in lengte reken ze tot de neus, maar overschrijden ze die niet. Het lichaam is sterk en compact, de ledematen goed uitgebeend en rechtop. De staart, iets onder de bovenlijn ingebracht, kwispelt continu. Dat is zeer kenmerkend voor dit ras. Het haar is glad, zijdeachtig, met niet al te overvloedige franjes. Afhankelijk van de variëteit kan de kleur verschillen. Daarnaast blaft de Cocker Spaniël regelmatig.

Karakter en gewoonten van de Cocker Spaniël

Deze hond is een speurhond en als zodanig een van de beste assistenten van de mens. Het is erg populair als huisdier, maar je kunt het alleen gelukkig maken zolang aan zijn behoeften wordt voldaan: veel beweging en leven in de open lucht. Anders wordt hij waarschijnlijk een dikke en neurotische hond… Dit hondenras heeft speciale zorg nodig om gezond en wel te blijven. Het is robuust en heeft een zeer lange levensduur. Je hoeft alleen de ogen schoon te houden en de lange oren vaak te controleren, vooral als de hond op het platteland woont, om er zeker van te zijn dat er geen vreemde voorwerpen binnendringen die vervelende oorontstekingen kunnen veroorzaken. Op Cocker Spaniël Wereld kan je hier verder over lezen.

Gelukkig op het platteland

Op het platteland voelt hij zich echt op zijn gemak en in vrede met zichzelf. Wanneer de Cocker Spaniël in harmonie leeft met zijn omgeving is hij een leuke, lieve en vrolijke hond. Omdat hij echter een zeer sterk karakter heeft, kan stress het zelfs ‘gevaarlijk’ maken, binnen de voor de hand liggende grenzen van zijn grootte. Het is erg belangrijk om hem niet aan te laten komen: met een metabolisme van een atleet wordt hij bijna onvermijdelijk dik als hij weinig beweegt.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten