Kunnen honden en Koi Karpers samen gehouden worden?

In principe kunnen koi karpers gewoon samen gehouden worden met een huisdier als een hond. Katten daarentegen (afhankelijk van de kat) kunnen wel degelijk op de meestal vrij tamme koi karpers ‘jagen’. Zij staan dan al met hun poot in de aanslag om de koi te willen grijpen, zodra deze naar de oppervlakte komt om te zien of hij al gevoederd wordt. Een aandachtspunt dus. De koi vijver kan ook worden beveiligd tegen katten. Zowel d.m.v. elektronica wat katten verjaagd, maar ook bijvoorbeeld door een hekje van draden, wat gespannen kan worden rondom de vijver. Zo kun je zelfs schrikdraad plaatsen wanneer het kattenbezoek te vaak plaatsvindt; werkt prima! Maar terug naar de hond en de koi karper: zijn er aandachtspunten op dit gebied? 

Aandachtspunten bij het houden van een hond in combinatie met koi karpers

De meeste honden zullen de koi karpers met rust laten, vooral grotere exemplaren. Het zijn de kleinere hondenrassen die nog weleens nieuwsgierig rondom de vijver willen lopen, voor de Jack Russel-achtigen. In eerste instantie zullen zij de vijver als drinkgelegenheid zien, vooral wanneer er stromend water aanwezig is, zoals een fontein of waterval. Honden zijn gék op sloot- en vijverwater. Zet een emmer in je tuin en na een flinke regenbui duikt de hond met zijn kop in de emmer om ervan te drinken. De vijver kent dus op die manier een natuurlijke aantrekkingskracht op honden; jagen op de inwoners ervan -zoals de koi karper- dat ligt doorgaans niet voor de hand.

Andere gevaren bestaan er echter wel degelijk. Zoals de waterkwaliteit en parasieten.

Kruisbesmettingen door het water

Zijn honden besmet met een parasiet, of zijn zij ziek, dan zouden zij het water van de koi vijver kunnen besmetten. Andersom kan dit ook het geval zijn; koi karpers kennen bepaalde parasieten, die behandeld worden door het vijverwater te behandelen. Drinkt de hond hier dan vervolgens van, dan kan dit schadelijk zijn voor de hond. Houd honden dus weg van de vijver. Dit kun je je hond aanleren door hem telkens te straffen indien dit toch gebeurt. Wil je het helemaal voorkomen, dan zorg je dat je een klein hekje plaatst van een gespannen staaldraad. Zorg dat de hond hier niet onderdoor kan glippen, of van bovenaf alsnog kan drinken uit de vijver. 

Kleine jagers

Het jagen op koi karpers zullen de meeste honden niet interessant vinden, behalve Jack Russel-achtige honden. Dit zijn echte kleine, gedreven speurdertjes, die er nog toe in staat zijn om zelfs in de vijver te springen om de vissen op te jagen. Houd je koi karpers, neem dan geen klein jachthondje in huis; de meeste andere rassen vormen doorgaans geen probleem. 

 

https://www.topkoistore.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten