Leuke weetjes over de Shiba Inu

Met een Shiba Inu haal je een echte Japanse uitdaging in de vorm van een hond in huis. Waarom dat het geval is vertellen we je in dit artikel. Lees dus gauw verder.

De shiba Inu is dominant

Alle kleine honden hebben het idee groter te zijn dan hun lichaam, maar de Shiba Inu spant daarbij de kroon. Er is haast geen andere hondenras die in staat is de dominantie, eigenzinnigheid en koppigheid van deze hond te overtreffen. Gelukkig valt dit gedrag met een strenge opvoeding als puppy aan banden te leggen. Hierdoor kun je alleen of samen met je huisgenoten genieten van lieve, slimme, waakse beschermende kant van dit hondenras. De beste manier om te voorkomen dat je al wat oudere hond zijn zin doordrijft, is door afwijkend gedrag gewoon te negeren. Dit zorgt ervoor dat je Shiba net als een kind gaat inzien dat het daardoor geen aandacht van je krijgt, wat zijn gedrag ten goede zal komen. Daag je hondje ook genoeg uit zodat het zich niet gaat vervelen en dus zelf op zoek gaat naar avontuur.

De Shiba Isu is een echte Japanse hond

De Shiba is afkomstig uit Centraal-Japan en wel uit het bergachtig gebied in deze regio. Het werd door de bewoners als waakhond gebruikt en mocht ze ook vergezellen tijdens hun jacht tochten. Ze hielpen hun mensen ouders bij het jagen op fazanten en kleine dieren terwijl ze ze ook als gezelschap hielden tijdens het jagen. Volgens Shiba Wereld is de Shiba is zo geliefd bij de Japanners dat zij hem in 1937 uitriepen tot de nationale hond van dit land. Wij vinden dit een terechte beslissing omdat de raszuivere Shiba haast alleen in Japan voorkomt. Hun aanwijzing tot natuurlijk monument is dus helemaal terecht.

De shiba is een vrij gezonde hond

Kun je er niet zo goed tegen wanneer je hond ziek wordt? Dan kun je overwegen om een shiba tot je vierpotige makker te maken. Van dit ras is namelijk bekend dat het zeer zelden ziek wordt. Ook heeft het geen aanleg om heupdysplasie of groene staar te krijgen. Bij heupdysplasie is de heup abnormaal gevormd, wat je hond verschrikkelijk pijn kan doen tijdens het lopen, rennen of springen. Je merkt bijvoorbeeld op dat je Shiba stijf loopt nadat hij is opgestaan en geen zin heeft om met je te wandelen. Soms is deze aandoening met een operatieve ingreep te verhelpen terwijl het in andere gevallen noodzakelijk is dat je hond fysiotherapie krijgt. Groene staar oftewel glaucoom komt veelal bij oudere honden voor. De oogboldruk is dan verhoogd wat voor een grijze waas over het oog van je hondje zorgt. Je arts zal dan medicijnen voorschrijven die deze druk verlagen. Zoals eerder aangeven heeft je kleine Shiba zelden last van deze twee ziekten. Voor een goede gezondheid van je hond blijft een goed uitgebalanceerde maaltijd echter wel cruciaal. Deze moet vooral uit vlees in zowel droge als in natte vorm bestaan. Voorts is het ook aan te raden je hond genoeg beweging te bieden en te voorkomen dat het gaat stressen. We zijn er van overtuigt dat je dan het beste uit je Shiba haalt gedurende de tien tot vijftien jaar dat je met hem mag delen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten