Help mijn Yorkshire Terriër heeft een patella luxatie

Yorkshire Terriers zijn leuke gezelschapshonden waarvan de kans dat ze ziek worden helaas groot is. Dit is erfelijk bepaalt. Dit maakt het noodzakelijk dat je hond regelmatig een medische controle ondergaat. Alleen dan kunnen de symptomen tijdig worden ontdekt wat het verloop van het ziektebeeld alsook het genezingsproces van je Yorkshire Terrier, ten goede komt. De ziekten waar het omgaat zijn: – patella luxatie oftewel een verschoven knieschijf, – de oogaandoening PRA, en – een slecht gebit In deze tekst nemen we de eerste aandoening summier onder de loep, omdat het een ziekte is die je ook bij honden van een ander ras kan aantreffen. Lees dus gauw door voor meer informatie over deze ziekte.

Wat is patella luxatie

Patella luxatie staat voor een verschoven knieschijf. De patella vind je in het onderste gedeelte van de boven poot van je hond. Luxatie geeft aan dat deze knieschijf zich niet meer in de kom bevindt maar naar de binnen- of buitenkant van het been is verschoven. Het gevolg hiervan is dat je hond niet meer in staat is om op een adequate manier gebruik te maken van de spierkracht van zijn bovenbeen spieren tijdens het springen en lopen.

De oorzaken van Patella luxatie

Patella luxatie bij je Yorks Terrier wordt veroorzaakt door: – overgewicht; – X- of O- benen van je hond; – erfelijke aanleg; en – verslapping van de spieren. Bij je Yorks Terrier zal de oorzaak veelal gelegen zijn in een erfelijke aanleg, wat ook bij onder andere de Jack Russel Terrier en Chihuahua het geval is

Bron: Yorkshire Terriër Wereld

Zo merk je dat je Terrier een verschoven knieschijf heeft

Dat de je makkertje last van een patella luxatie heeft kan al heel vroeg aan het licht komen. Zo kun je bij je puppy van enkele maanden worden waargenomen. Het is echter gebruikelijker dat je de ziekte opmerkt bij een hond van tussen de een en drie jaar. Indien je hond tijdens het huppelen een achterpoot omhoog getrokken houdt, is de kans groot dat hij met dit probleem te maken heeft groot. Ook als hij door zijn achterpoten zakt, kan dit het geval zijn

Diagnose en behandeling

Het is een arts die na onderzoek kan vaststellen of je hond aan deze ziekte lijdt. Daartoe laat de dierenarts de hond op de onderzoekstafel leggen om hem zowel in een liggend als staande stand onderzoeken. Hij tracht dan ondermeer om de knieschijf uit zijn plaats te drukken alsook te achterhalen of het wederom van zelf op zijn plek terug schiet. Aan de hand van dit onderzoek beoordeelt de arts vervolgens de mate van de verschuiving. Hierna wordt er soms een röntgenfoto gemaakt waarna de arts of medicijnen voorschrijft, therapie bij een fysiotherapeut voorstelt of de hond een operatieve ingreep laat ondergaan. Als je grote Yorkshire Terriër te zwaar is zal hij hem een dieet voorschrijven zodat hij in staat is om zijn gewicht beter over zijn lichaam te verdelen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten