Rottweiler en zijn gedrag: dit moet je weten

De Rottweiler is een aantrekkelijke hond, maar het is niettemin begiftigd met een bepaalde component van agressie die zou kunnen worden versterkt door een onjuiste opvoeding van de kant van zijn meester. En dat zou hen gevaarlijk kunnen maken.

Een training bij Rottweilers wordt daarom sterk aanbevolen. Dit ras is zeer gehoorzaam en gedisciplineerd, maar alleen als hij het gezag van de eigenaar erkent: een gezag dat met zachtheid, kalmte en consistentie in commando’s wordt verworven. Hij is erg lief en geduldig met degenen van wie hij houdt, maar hij wordt woest met vreemden. Als hij het in zijn hoofd haalt dat hij de leider van de roedel is, is het voorbij. En als dit zijn agressie uitlokt, kan het eng worden: met zijn lippen ingetrokken en zijn kaken open om zijn angstaanjagende tanden te laten zien, bedreigt hij de tegenstander en bereidt zich voor om aan te vallen. In deze gevallen is het beter om achteruit te gaan, maar het is ook zo om de zaken op een rij te zetten en te voorkomen dat het de overhand krijgt. Zowel voor jou als voor de hond.

De bruine Rottweiler blaft nooit zonder reden

Hier zijn vijf dingen die je moet weten over de Rottweiler:

  • Hij is wijs en evenwichtig en blaft nooit onnodig.
  • Hij is absoluut loyaal aan zijn meester en familie, waarvoor hij bereid is zijn leven te geven.
  • Hij heeft een hechte band met zijn meester nodig en tolereert niet te lang vastgeketend of alleen te zijn.
  • Hij heeft een extreem kalm en vredig karakter.
  • Hij blaft zeer zelden. Dus als hij het doet, is er altijd een reden en kun je er zeker van zijn dat het nodig is om te gaan kijken wat er aan de hand is. 

Verschil tussen de geslachten 

Er is een groot verschil tussen de geslachten, alsof het verschillende rassen zijn. En er zijn maar weinig rassen waar het verschil zo duidelijk is. Hoewel het mannetje altijd hyperdominant is, is het vrouwtje beslist toleranter. Onder de fans van het ras zijn er mensen die de voorkeur geven aan het mannetje en anderen die de voorkeur geven aan het vrouwtje. Een afwijking van het ras, zowel bij reuen als teven, wordt gevonden in intolerantie ten opzichte van andere honden. Het is praktisch onmogelijk om meer dan één Rottweiler in huis te houden, behalve als koppel. Dit dier onderwerpt zich aan de eigenaar als die voldoende persoonlijkheid heeft, maar het is ondenkbaar dat hij zich onderwerpt aan een andere hond. Op Rottweiler Wereld kan je hier verder over lezen. 

De Rottweiler is heel intelligent, maar hij moet naar training 

Het is een ras dat een strenge training nodig heeft. De Rottweiler is in ieder geval geen hond die iedereen kan hebben. Het vereist niet alleen opleiding, maar ook training. Dit betekent dat deze middelgrote hond moet leren over het gedrag aan de lijn of hoe hij zich moet gedragen met gasten. Een eigenaar die zich bewust is van het karakter van de Rottweiler is een ideale eigenaar. Het is absoluut niet handig om te denken dat het voldoende is om deze hond in een open ruimte in het wild te houden. Dit is erg gevaarlijk en kan een reeks onaangename gevolgen hebben. De Rottweiler heeft de reputatie een formidabele “bijter” te zijn, aangezien zijn kaken een authentieke ondeugd zijn, een van de krachtigste in de hondenwereld.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten