De Shih Tzu is een geweldige vriend voor in huis

De Shih Tzu is een schattig hondje met een oude Chinese oorsprong, vanaf het begin uitgekozen als huisdier. Zijn tedere uiterlijk en zeer volgzaam en liefdevol karakter maken het tot een van de meest geliefde honden ter wereld. Het enige waar hij om geeft, is veel tijd met zijn gezin doorbrengen, of het nu gaat om een ​​wandeling of lekker op de bank liggen.

De Shih Tzu heeft een fantastisch aanpassingsvermogen. Hij kan in elk huis, klein of groot, leven en kan goed overweg met andere huisdieren. Shih Tzu’s zijn uitstekend geschikt voor gezinnen, alleenstaanden en zijn het ideale gezelschap voor senioren en kinderen. Ze zijn over het algemeen goed opgeleid en gemakkelijk te trainen, dus er zijn geen contra-indicaties voor hun perfecte integratie. Het hebben van een shih-tzu als metgezel is een fascinerende en unieke ervaring. Vergeet niet dat de nobele en aristocratische geest van honden nog steeds in hem leeft. Hij is immers een ras dat millennia lang is opgegroeid in keizerlijke paleizen en tempels. 

Optimaal genieten van z’n charmes

Om optimaal van de charme van de Shih Tzu te kunnen genieten, moet je geduldig en gevoelig zijn, aandachtig voor expressieve signalen en de nuances van gedrag. Deze hond communiceert niet op een flagrante manier met zijn baasje met kwispelende staart of aanmatigend geblaf. Integendeel is het ‘gesprek’ opgebouwd uit halftonen en snelle penseelstreken, maar voor wie ze kan lezen is dat enorm expressief. Op Shih Tzu Wereld kan je hier verder over lezen.

De verzorging van de Shih Tz 

Het verzorgen van een shih-tzu is geen zware verplichting, zolang je jezelf dwingt om het constant te doen zonder het van dag tot dag uit te stellen totdat de hond zodanig letterlijk in de knoop zit dat je gedwongen wordt hem te scheren. De hond kan worden gekozen als een leuke metgezel voor een leven thuis, in het gezin. In dat geval kan je zijn haar naar jouw keuze en plezier conditioneren: je kunt het lang laten worden gehouden, maar dit vereist wel een grotere dagelijkse inzet. Natuurlijk is het praktischer om het korter te houden, anders zal de Shih Tzu verharen.

Shih Tzu en kinderen 

Honden van dit ras zijn van nature geneigd tot interacties met kinderen, met wie ze zelfs voor een lange tijd in alle veiligheid kunnen spelen. Gezien zijn volgzaamheid en beschermend karakter kun je zeggen dat het een ideale hond is om thuis te laten opgroeien met kinderen. Zoals bij elke andere hond is het echter belangrijk dat interacties met kinderen altijd worden gecontroleerd door een volwassene.

De gezondheid van de Shih Tzu

De Shih Tzu is een matig robuuste hond, met een levensverwachting variërend van 10 tot 14 jaar. De ziekten die deze hond voornamelijk treffen, zijn deels te wijten aan de grootte, in feite zijn het ziekten die veel voorkomen bij kleine honden. Vanwege de kleine omvang van de mond kunnen de tanden van de Shih Tzu verschillende problemen hebben, daarom speelt mondhygiëne een sleutelrol bij het zoveel mogelijk voorkomen van complicaties.

Verzorging van de Shih Tzu

De vacht van de Shih Tzu heeft veel zorg nodig om te voorkomen dat er knopen en klitten ontstaan ​​en beschadigd raken. Je moet hem minstens één keer per dag borstelen, zelfs vaker tijdens de rui. Wat betreft het bad, het is ook mogelijk om de hond twee keer per maand te baden. Zorg daarbij dat je het dier voor contact met het water borstelt en na het beëindigen goed droogt. Een milde shampoo voor veelvuldig gebruik is de juiste keuze.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten