Chihuahua: ontdek deze pittige viervoeter

De Chihuahua is niet alleen schattig, moedig, opgewekt en humeurig, maar heeft ook een rijke en diepgaande geschiedenis. Het is de kleinste hond ter wereld en vanwege deze eigenschap wordt hij letterlijk aanbeden.

Hij is een intelligente, levendige, koppige, lieve en zeer tedere hond, zeer moedig en in staat om honden bij te houden die veel groter zijn dan hijzelf. Hij houdt erg van de meester of liever de leider (met name binnen de familie), hij tolereert niet graag vreemden en heel vaak zelfs geen kinderen. Hij verdedigt zijn territorium heel goed. Je moet echter weten dat de Chihuahua ook last heeft van eenzaamheid. Als je van plan bent hem thuis op je te laten wachten terwijl je de hele dag aan het werk bent, dan is hij niet het type hond voor jou. In dit geval is het een uitstekend idee om twee exemplaren te nemen om elkaar gezelschap te houden. Op Chihuahua Wereld kan je hier verder over lezen. 

Chihuahua’s kunnen niet tegen kou 

Elke hondeneigenaar moet weten dat Chihuahua puppies vreselijk veel last hebben van de kou, vooral kortharige. Als je in een land woont met een koud klimaat of die onderhevig is aan frequente temperatuurschommelingen, dan moet je sweatshirts, truien en jassen kopen om hem warm te houden of warme dekens gebruiken zodat hij de hele tijd warm kan blijven. Het is niet echt een gewoonte maar een noodzaak. Het is immers noodzakelijk om ernstige verkoudheden te vermijden en vooral om de kleine diva zich goed te laten voelen. 

Levensduur van de Chihuahua

De Chihuahua hond heeft een gemiddelde levensduur die kan variëren van 10 tot 18 jaar. Veel Chihuahua’s worden echter ook ouder dan 20 jaar. Het is duidelijk dat als je hem een ​​gezond en uitgebalanceerd dieet geeft (het zijn honden die vatbaar zijn voor obesitas) en, vooral op oudere leeftijd, hem regelmatig naar de dierenarts brengt, elke beginnende of mogelijke ziekte in een korte tijd kan worden gediagnosticeerd, genezen of zelfs voorkomen.

Chihuahua en hun relatie met kinderen

Of hij het ideale ras is voor degenen die thuis kinderen hebben, is niet zeker, omdat de Chihuahua een zeer fragiele en gevoelige hond is die constant moet worden gecontroleerd om mogelijke verwondingen als gevolg van spel, per ongeluk vertrappen of vallen te voorkomen, zelfs van kleine hoogten. Deze hond heeft ook een open fontanel (kenmerkend voor de schedel die typisch is voor het ras die – niet altijd – sluit op volwassen leeftijd), een ander aspect dat riskant kan zijn als er geen toezicht op wordt gehouden.

De herkomst van de Chihuahua

De naam Chihuahua komt van de hoofdstad van de gelijknamige Mexicaanse staat waar de eerste exemplaren zijn geïdentificeerd. Niet iedereen is het eens over de oorsprong, maar een van de meest populaire stellingen is de volgende: De oorsprong gaat terug naar de Techichi, een kleine hond, krachtig en met robuuste botten, die leefde in de Tula-regio, gefokt en wijdverbreid onder de Tolteken, een bevolking die zich rond de negende eeuw vóór Christus in het huidige Mexico vestigde en die hem onder meer als een heilige hond beschouwde.

Begeleiden van zielen

In feite vertellen oude legendes dat hij verantwoordelijk was voor het begeleiden van de zielen van de overleden meesters naar het hiernamaals. In werkelijkheid was de Techichi iets groter dan de huidige Chihuahua. Door het te kruisen met andere rassen bereikte het geleidelijk de huidige standaard. Het was in de landen die grenzen aan Mexico, zoals Texas, Arizona, New Mexico en de Verenigde Staten, dat de Chihuahua voor het eerst op de voorgrond kwam en geleidelijk aan steeds populairder werd.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten