Inbouwdimmer installeren: een stappenplan

Heb jij een handige led inbouwdimmer gekocht voor het dimmen van jouw led lampen, maar weet je nog niet precies hoe dit werkt en hoe je deze moet installeren? Lees dan gauw verder, want in deze blog leggen we je precies uit welke stappen je allemaal moet volgen.

Voordat je aan de slag gaat…

Voor het installeren van de inbouwdimmer led is het belangrijk om eerst een paar zaken te controleren. Check bijvoorbeeld of jouw lampen wel dimbaar zijn, want anders werkt je dimmer niet goed. Ook de wattage en voltage zijn van belang. De dimmer is namelijk geschikt voor een bepaalde wattage en lampen die hier boven of onder zitten kunnen niet optimaal gedimd worden. Daarnaast heb je voor het gebruik van 12V-lampen een transformator nodig, terwijl 230V-lampen wel direct gedimd kunnen worden. Als je dit allemaal gecheckt hebt kun je aan de slag…

Stap 1: Stroom uitschakelen

Belangrijk om niet te vergeten voordat je aan de slag gaat is uiteraard het uitschakelen van de stroom. Dit is misschien een beetje een open deur, maar als je dit niet doet kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Stap 2: De dimmerknop en het afdekraam verwijderen

Voor het plaatsen van een dimmer is het natuurlijk noodzakelijk om de bedieningsknop en de afdekkap van de schakelaar te halen. Soms heb je voor het verwijderen van het afdekraam een schroevendraaier nodig, want voornamelijk bij oude schakelaars is de kap vaak met schroefjes vastgezet. Modernere schakelaars zijn daarentegen meestal zo gemaakt dat het afdekraam op zijn plek wordt gehouden door middel van het binnenwerk, zodat deze nóg eenvoudiger te verwijderen is. In dat geval hoef je hem alleen maar los te klikken.

Stap 3: Dimmerdraden aansluiten

Er zijn twee draden van belang bij het aansluiten van de dimmer: de stroomdraad (bruin) en de schakeldraad (zwart). De bruine draad sluit je aan op het L-teken van het dimmer, de zwarte draad op het sinus-teken met pijltje. Doordat de draden eenvoudig vastgeklikt kunnen worden kost dit vaak niet veel moeite. De blauwe draad hoeft niet aan de dimmer vastgemaakt te worden.

Stap 4: Dimmer vastschroeven

Nu de draden aangesloten zijn kun je de dimmer in de inbouwdoos plaatsen en deze vastschroeven. Zo zorg je ervoor dat deze veilig en stevig vast blijft zitten. Als je een inbouwdoos hebt zonder schroefgaten kun je inbouwklemmen gebruiken om de dimmer in de inbouwdoos te klemmen.

Let op: Dit is ook het moment om de minimale en maximale afstelling in te stellen. Door dit te doen kun je ervoor zorgen dat je je lampen op de beste en meest optimale wijze kunt dimmen én dat de lichtstabiliteit altijd perfect is.

Stap 5: Het afdekraam en de dimmerknop plaatsen

Tot slot moet je natuurlijk nog het afdekraam op de led dimmer inbouw plaatsen. Gebruik hiervoor je oude afdekmateriaal of, als je helemaal voor vernieuwing wilt gaan, een nieuw afdekraam. Hierna kan de stroom weer aan en kun je genieten van je nieuwe, dimbare verlichting!

Bonusstap 6: Slimme dimmer connecten

Maak je gebruik van een slimme dimmer, zoals een EcoDim dimmer? Dan moet je na het installeren van de dimmer natuurlijk ook nog een slimme connectie maken. Hiervoor heb je een Z-Wave- of ZigBee-hub nodig, waarmee je eenvoudig de slimme verbinding tot stand kunt brengen, waarna je de aangesloten lamp met een app op je telefoon of tablet kunt bedienen, kunt laten samenwerken met andere slimme apparaten of zelfs kunt aansturen met behulp van een voice assistant. Zo zorgt een EcoDim dimmer voor extra gemak en veiligheid.

Met behulp van ons stappenplan kun je je dimmer altijd op een veilige en juiste wijze aansluiten. Zo geniet je altijd optimaal van je dimbare verlichting!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten