Ben je op zoek naar een functioneel lampen plan? Lees dan zeker verder!

VL wonen

Verlichting moet naast sfeer geven ook functioneel zijn in gebruik, een goed lampen plan is in elke situatie dan ook onmisbaar. Denk aan als je op de bank zit en je wilt een boek lezen maar tegelijkertijd sfeer hebben. In showrooms en winkelruimtes wil je graag dat er voldoende licht wordt uitgestraald maar dat tegelijkertijd je producten worden uitgelicht. Hetzelfde geldt voor een kantoorruimte: genoeg licht om te kunnen werken maar ook om een goede sfeer te creëren om in te werken. Om er zeker van te zijn dat de verlichting in een ruimte voldoet aan de functionele eisen van uw keuze, is het ideaal om een lichtplan te maken voordat je tot aanschaf overgaat. Een plan is ook ideaal voor eventuele actuele verlichtingswijzigingen die je wilt of moet doorvoeren. Wil je dat de ideale verlichting in je woning, kantoor of specifieke ruimte precies is waar je naar op zoek bent? Neem dan contact met een specialist op, want zij kunnen je van het beste advies voorzien als het gaat om functionele verlichting.

Zelf een functioneel lampen plan maken?

Wanneer je zelf een functioneel lampen plan wilt maken, dien je een aantal stappen te doorlopen. In dit blog deze handige stappen op een rijtje gezet.

Stap 1: maak een plan

Maak een plattegrond of een schets van de ruimte waar je een plan voor moet maken. Teken duidelijk waar alles zich in die ruimte bevindt, zoals de ramen, deuren, hoogte van het plafond en alle meubels die zich in de ruimte bevinden.

Stap 2: Schets wat er in elk deel van de kamer gebeurt

Door te schetsen wat er in elk deel van de kamer gebeurt, kun je bepalen welk type verlichting je nodig hebt op basis van functionaliteit. Als je bijvoorbeeld op de bank leest en tv kijkt, heb je misschien verschillende soorten lampen nodig om je te helpen beide te bereiken. De eettafel is weer een ander leefgebied. Voor sommige mensen is de eettafel meer dan een plek waar gegeten wordt. Het kan een plek zijn waar wordt geknutseld, huiswerk door de kinderen wordt gemaakt of een mooie algemene ruimte. Daarom moet het type licht dat nodig is, geschikt zijn voor de soms vele functionaliteiten van de ruimte.

Stap 3: Geef aan waar het licht vandaan moet komen

Op je plattegrond hen je nu de contouren van de ruimte getekend en moet je aangeven waar het licht vandaan moet komen. Begin met de basisverlichtingsbehoefte voor de hele ruimte en maak vervolgens onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting voor de specifieke delen van de ruimte.

Stap 4: Geef aan waar de stopcontacten en schakelaars in de gekozen ruimte zitten

Neem in de plattegrond van de gekozen ruimte op waar elke schakelaar en elk stopcontact zich bevindt. Zo kun je zien waar je bepaalde verlichting kunt gebruiken of dat je nieuwe schakelaars en stopcontacten moet (laten) monteren als onderdeel van het verlichtingsplan.

Stap 5: Kies specifieke armaturen voor elk deel van de kamer

Kies voor verschillende delen van de kamer welke soorten lampen je wilt monteren of ophangen. Dit geeft je een indicatie van stijl en decor maar nog belangrijker functie en sfeer. Markeer dit op je plattegrond, je ziet nu een opbouw van een compleet ontwerp van de kamer.

Hulp nodig bij het lampen plan?

Ook al heb je je lampen plan voltooid en alle relevante informatie opgenomen, toch kan het zijn dat je je nog steeds achter de oren krabt omdat je hier en daar wat punten over het hoofd hebt gezien! Maar geen nood, je kunt altijd contact opnemen met een professional die je verder helpt als je advies nodig hebt!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten