VL Wonen
Wonen in een appartement

Voordelen van rolluiken Hoogeveen

Rolluiken Hoogeveen vormen een zeer praktisch en populair sluitmechanisme die meestal voor een raam worden geïnstalleerd. Ze beschermen het interieur van het huis tegen licht, lawaai en warmte die door het raam binnendringt. Ze bieden ook een goede extra bescherming tegen inbraak, dienen als thermische isolatie (er kan minder warmte naar buiten) en bieden privacy.

Rolluiken Hoogeveen verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen

Rolluiken Hoogeveen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Gewoonlijk wordt de rolluikkast boven een raam of deur gemonteerd. Vaak worden rolluiken ook direct bij de bouw ingebouwd, maar er zijn gelukkig ook diverse modieuze opbouwvarianten die bijzonder geschikt zijn voor montage achteraf. Bij zogenaamde opbouwrolluiken wordt de rolluikkast als vast onderdeel van het raam of de deur in het raamkozijn geïntegreerd. Helaas wordt door de bevestiging van de kast het raamoppervlak verkleind, wat vaak tot een visuele beperking leidt.

Onafhankelijk

Met de zogenaamde voorzetrolluiken of aanbouwrolluiken kan het rolluiksysteem worden geïnstalleerd als een systeem dat volledig onafhankelijk is van het raam. De rolluikkast en de geleiderail bevinden zich in de dagkoker of op het metselwerk voor het raam of de deur. Voordelen van aan de voorzijde gemonteerde rolluiken zijn het vermijden van koudebruggen en het gemak waarmee ze achteraf kunnen worden gemonteerd. In sommige gevallen kan het uitzicht worden belemmerd, maar aan de andere kant kunnen visueel aantrekkelijke modellen ook de gevel van een huis verfraaien.

Waaruit bestaat een rolluik

Het rolluik bestaat uit een lamellen en de rolluiklatten of -profielen die met elkaar verbonden zijn door middel van verbindingen. Het rolluik wordt gebruikt om het oppervlak af te sluiten. Het kan van verschillende materialen worden gemaakt, waarvan plastic, aluminium, hout, staal en roestvrij staal de meest voorkomende zijn. Even belangrijk als het rolluikgordijn zijn de geleiderails waarin het rolluik op en neer wordt geleid en op zijn plaats wordt gehouden wanneer het gesloten is. In de rolluikkast wordt het ingeschoven rolluik op de rolluikas gewikkeld en veilig opgeborgen. Voor de aandrijving van het rolluik zijn een riemschijf, een slingermechanisme, een oprolmechanisme en, in het geval van elektrisch bestuurbare rolluiken, een buismotor nodig.

Isolatie

Het rolluik is een belangrijk element van thermische isolatie, vooral in de winter. Als de ruit gesloten is, kan er minder warmte/koude-uitwisseling via de ruit plaatsvinden en blijft er meer warmte in het gebouw. De gemeten besparingen lopen op tot 30 %. De afstand van het rolluik tot het raam speelt een belangrijke rol bij de thermische isolatie. Hoe kleiner de afstand, hoe beter de warmte-isolatie werkt.

In de zomer dient het rolluik als thermische isolatie, omdat het de zonnestralen weghoudt van het raam.

Geluidsisolatie is een ander belangrijk voordeel dat rolluiken te bieden hebben. De materialen van het rolluikpantser breken het geluid en verhinderen dat het doordringt in het interieur van het huis. Zij voorkomen ook dat harde geluiden van binnen het gebouw naar buiten kunnen ontsnappen. Hier geldt: hoe groter de afstand tussen het rolluik en de ruit, hoe beter de geluidsisolatie.

 

Bescherming

Het rolluik is ook een betrouwbare helper als bescherming tegen weer en wind. Vooral bij oude ramen die niet optimaal sluiten, kan een rolluik voor een aanzienlijke verbetering zorgen. Bij sterke wind en regen beschermen zij tegen tocht en binnendringend vocht. Bovendien beschermt het ook het raam zelf tegen negatieve invloeden van het weer. Een rolluik kan een positief effect hebben op de levensduur van met name houten ramen. Hagelbuien worden aanzienlijk verzacht door rolluiken.

In het beste geval biedt een rolluik extra bescherming tegen inbraak, aangezien potentiële inbrekers niet echt worden afgeschrikt door dit obstakel te overwinnen. De ramen eronder moeten in ieder geval professioneel beveiligd worden. Plastic lamellen kunnen gemakkelijk worden vernield. Stalen lamellen in goede geleiderails vormen een groter probleem voor inbrekers. Het is vooral de extra tijd die nodig is voor de inbraak die de inbreker afschrikt.

Gerelateerde artikelen

Een hoogslaper kiezen

Waarom kiezen mensen voor elektricien Zoetermeer

Badkamer tegels advies nodig?

Elektricien Amstelveen

Zelf aan de slag met PVC vloeren

Kuiper en Zonen BV, het oudste stoomketelbedrijf van Nederland