Geld, de meest voorkomende reden voor mensen om te scheiden

VL wonen

Wanneer je midden in een echtscheiding zit, kun je intense gevoelens van eenzaamheid ervaren of het gevoel hebben dat echt helemaal niemand begrijpt wat je momenteel doormaakt nu jij en je partner van plan zijn te gaan scheiden. Dat zijn allebei heel volkomen legitieme reacties op een moeilijke situatie die met recht kan aanvoelen alsof je je in een auto-ongeluk bevindt.

En hoe moeilijk het ook allemaal is, het kan geruststellend zijn om te weten dat je heus niet alleen bent. Op zijn minst kan inzicht in de belangrijkste reden voor echtscheiding je helpen om de krachten te begrijpen die je uit elkaar hebben gedreven.

Of misschien lijkt het de laatste tijd gewoon niet zo te gaan tussen jou en je partner. Jullie hebben vaker ruzie en de ruzies duren langer. Alle huwelijken krijgen vroeg of laat te maken met een moeilijke periode. Als je weet waarom mensen gaan scheiden, kun je misschien leren van de fouten van anderen, zodat je zelf het schip weer vlot kunt trekken.

Financiële onenigheid is een veel voorkomende oorzaak waardoor mensen willen scheiden

Er zijn veel redenen waarom mensen na verloop van tijd willen gaan scheiden: communicatieproblemen, uit elkaar groeien na verloop van tijd of huiselijk geweld of drugsmisbruik zijn allemaal primaire redenen. Maar een van de meest voorkomende oorzaken van echtscheiding draait toch altijd om geld. Geldkwesties kunnen getrouwde stellen volledig gek maken omdat geld zo veel delen van het leven van alle mensen raakt.

Het maakt niet uit hoeveel geld je hebt (of niet), er is altijd de kwestie van geld als een primaire verbinder in het huwelijk. Dat betekent dat het ook een primair strijdpunt is voor ruzies en in veel gevallen een motiverende factor voor echtscheiding.

Geldproblemen kunnen een huwelijk op zoveel verschillende manieren kapot maken.

Echtgenoten die roekeloos omgaan met creditcards kunnen grote schulden maken zonder dat hun partner dat weet. De ene echtgenoot kan aanzienlijk meer verdienen dan de andere, waardoor er problemen ontstaan met het verdienen van geld en de controle daarover.

Elke echtgenoot kan verschillende ideeën hebben over financiële doelen op lange termijn. De ene echtgenoot wil “leven voor vandaag”, terwijl de andere elke extra cent voor zijn pensioen wil gebruiken.

De ene echtgenoot wil elke twee jaar een nieuwe auto, terwijl de andere blij is met een auto die al is afbetaald.

Geld kan vooral belangrijk zijn in de mate dat je het niet hebt. Wanneer de ene of de andere echtgenoot zijn baan verliest of wanneer er onverwacht grote financiële tegenslagen zijn (denk aan baanverlies, gezondheidscrises, enz.), kan dit een grote druk op de gezinsfinanciën veroorzaken die maanden of zelfs jaren kan duren.

Geldproblemen veroorzaken stress. Stress verstikt de communicatie. Een gebrek aan communicatie leidt tot een vertrouwensbreuk. En het resultaat is vaak echtscheiding.

Geldkwesties zijn moeilijk, maar de beste manier om ze op te lossen is het opstellen van een budget en lange termijn doelen en zich daaraan te houden. Doe een gezamenlijke inspanning om de communicatielijnen over financiële belangen open te houden, vooral in moeilijke tijden.

 

In de loop van je huwelijk zul je meningsverschillen over financiën waarschijnlijk niet helemaal kunnen vermijden. Maar net als bij alle andere huwelijksproblemen geldt ook hier dat als je geldproblemen eerlijk en als een team aanpakt, je huwelijk een veel grotere kans heeft om te overleven.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten