Zorg voor privacy met rolgordijnen

Rolgordijnen zijn de ideale manier om je privacy te garanderen. Rolgordijnen zijn eigenlijk een soort van zonwering langs de binnenkant van je huis of appartement. Het is een stoffen gordijn dat kan op- en afgerold worden aan de hand van een ketting of een elektrische bediening. Er zijn heel wat opties mogelijk en ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

Wat voor rolgordijn kies je?

Rolgordijnen zijn eigenlijk allemaal zonwerend. De mate van de verduistering hangt af van de kleur en de stof. Donkere kleuren zoals blauw en zwart verduisteren sowieso al beter dan lichte kleuren zoals wit of beige. Daarnaast bepaalt de gekozen stof ook een groot deel hoe sterk een ruimte wordt verduisterd. Voor een woonkamer is het vaak beter om voor licht doorlatende rolgordijnen te kiezen. Deze laten wel zonlicht door, maar je kan er niet door kijken. Wil je toch graag nog naar buiten kijken, dan bestaan er ook transparante rolgordijnen.

Wil je echt voor een volledige zonwering gaan, dan kies je best voor verduisterde rolgordijnen. Deze worden het vaakst gekozen in slaapkamers om zo in een volledig donkere kamer te kunnen slapen. Verduisterde rolgordijnen houden ook het zonlicht volledig buiten. Dit zorgt ervoor dat je slaapkamer lekker fris blijft bij een warme zomer. Daarnaast isoleren ze ook erg goed en houden ze in de winter de koude buiten.

Naast de verschillende stoffen waaruit je kan kiezen, heb je ook een keuze tussen losse rolgordijnen en begeleide rolgordijnen. Losse gordijnen spreken voor zich, ze hangen los aan het raam. Begeleide rolgordijnen worden gemonteerd met een zijgeleiding. Dit wordt in de deur of het raam gemonteerd. Hierdoor wordt het raam of deur volledig afgesloten omdat de stof in het zijprofiel valt. Dit type rolgordijn is voornamelijk populair voor dakramen. 

Hou rekening met vochtige ruimtes

Belangrijk om te weten is dat niet alle rolgordijnen gemaakt zijn voor vochtige ruimtes. De standaard rolgordijnen kunnen namelijk niet tegen te veel water of waterdamp die je hebt in een badkamer. Voor dergelijke ruimtes moet je altijd gaan voor een rolgordijn met een screendoek. Deze hebben een speciale eigenschappen waardoor ze tegen water kunnen.  Ze zijn dan ook perfect afwasbaar.

Enkele tips

Een rolgordijn wordt standaard bediend met een handmatige ketting, maar bij zwaardere rolgordijnen kan dit vermoeiend zijn. Je kan het ook heel makkelijk bedienen met een elektrische bediening. Met één druk op de knop kan je de rolluiken op- of afrollen. 

Twijfel je daarnaast of je gekozen rolgordijnen passen bij je interieur en de ruimte goed zal verduisteren? Vraag dan een kleurstaal aan voor je aankoop. Dit staal kan je makkelijk tegen je muur houden en dan zie je meteen het resultaat. Weer een miskoop vermeden!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten