Kussens kiezen

Een goed hoofdkussen zorgt mee voor een gezonde slaap. Maak dus zeker een verstandige keuze! 

Lang en goed slapen

Stel dat je per etmaal gemiddeld acht uren in bed ligt om te slapen, te lezen of wat dan ook. Samengeteld is dat 56 uren per week en 2920 uren per jaar. Als je verder rekent met de gemiddelde levensverwachting, lig je dus tijdens je leven 233 600 uren in bed. Anders gezegd: van al je levensjaren breng je er 26,5 door in bed. Daaruit kunnen we concluderen dat we allemaal samen een bende luiwammesen zijn. Een andere conclusie is dat een goed kussen een nuttige investering is in een vaak gebruikt product. Vergeet niet om het geregeld te vervangen!

Zelfs met al dat slapen zijn er mensen die moe opstaan. Waarschijnlijk heb je zelf ook al meegemaakt dat je wakker wordt en het lijkt alsof je van het dak bent gevallen. Mogelijk is de reden daarvan dat je hoofdkussen voor jou niet het meest geschikte is. De vorm van je lichaam, je slaaphouding, je matras en je eigen voorkeuren zijn allemaal aspecten die mee bepalen welk hoofdkussen voor jou ideaal is.

Zachte ondersteuning

Hoofdkussens bestaan in alle mogelijke vormen, maten en vullingen. Veel mensen geven de voorkeur aan een zacht kussen. Dan heb je de keuze tussen verschillende materialen. Dons wordt vaak geassocieerd met de ultieme zachtheid, dat is dus al zeker een goede optie. Daarnaast kan je kiezen voor een synthetisch kussen, want dat is makkelijk te onderhouden. Ook latex is zacht en geeft net iets meer steun. Tenslotte kan je nog kiezen voor Tempur als vulling voor je zacht kussen. Tempur is de merknaam, het materiaal is ook bekend als traagschuim. Een belangrijke eigenschap is dat het zich aanpast aan de vorm van je hoofd. Welk alternatief je uiteindelijk het beste vindt, maakt niet uit. Houd er vooral rekening mee dat een kussen voldoende steun moet geven aan je hoofd en je nek. Naast de zachtheid en het materiaal, moet je ook de dikte in rekening brengen.

Goede bescherming

Dan heb je alleen nog maar een kussen! Je kan best ook een kussenbeschermer aanschaffen om je nieuwe hoofdkussen zo lang mogelijk fris en mooi te houden. Je kan de beschermer immers makkelijk verwijderen om te wassen. Het is een stuk moeilijker om het kussen zelf te wassen.

Een kussenbeschermer is net zo goed een persoonlijke keuze. Meestal zijn ze gemaakt in katoen of molton. Dat biedt een goede bescherming tegen vuil, bacteriën en slijtage en ze zijn heel makkelijk te onderhouden. Voor mensen die last hebben van huisstofmijtallergie, zijn er beschermers verkrijgbaar waarbij de stof veel dichter geweven is. De beestjes kunnen zo niet in de stof dringen. Rustige nachten dus, ook voor mensen met een allergie. Voor mensen die veel transpireren werden eveneens speciale beschermers ontwikkeld die extra ventilerend en thermoregulerend zijn. Het materiaal dat ervoor gebruikt wordt is temperatuurgevoelig. Als het warm is, wordt er meer vocht verdampt. Zo voorkom je de gele transpiratievlekken op je kussen. 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten