Tips voor het produceren van minder afval

Het overschot aan afval is een probleem aan het worden voor het milieu en de dieren. Daarom is het goed dat we met zijn alle steeds bewuster gaat als het gaat om het produceren van afval. Toch kan het produceren van afval nooit helemaal gestopt worden. Hier is onze maatschappij niet op ingericht. Denk maar aan alle producten die je kunt kopen in de winkels, bijna alles zit verpakt in afval. Wel zijn er een aantal dingen waar we rekening mee kunnen houden om zo de hoeveelheid afval te verminderen. Ben je benieuwd naar hoe je dit kunt doen? Lees snel verder!

 

Afvalbak

Veel afval wordt gerecycled. Het is daarom goed om al je afval te scheiden, zodat dit niet eerst nog gesorteerd hoeft te worden voordat het gerecycled wordt. Schaf daarom een afvalbak of een puincontainer aan voor elk soort afval dat je produceert. Denk bijvoorbeeld aan een afvalbak voor etensresten, een afvalbak voor plastic en een losse afvalbak voor papier en karton. Dit principe wordt ook veel toegepast door gemeentes, die op straat diverse afvalbakken en containers neerzetten. Met Smart City Lease, worden bedrijven en gemeenten volledig ontzorgd als het gaat om het beheren van afvalbakken.

 

Let op de verpakkingen als je iets koopt

Een handige manier om minder afval te besparen is door te letten op de verpakkingen als je iets koopt. Veel supermarkten investeren tegenwoordig in papieren en kartonnen verpakkingen. Probeer dus ook meer van dit soort verpakkingen te kopen in plaats van plastic. Hiernaast maken grootverpakkingen ook een verschil. Zo koop je in één keer een grote verpakking en hoef je dus niet steeds kleine verpakkingen te kopen van hetzelfde product. Zeg hiernaast ook nee tegen een plastic tasje in een winkel. Je hebt tegenwoordig hele makkelijke opbouwbare tasjes die je in je gewone tas kunt stoppen. Zo heb je er altijd eentje bij je als je het ineens nodig blijkt te hebben.

 

Verspil minder voedsel

Er wordt onwijs veel voedsel weggegooid. Dit is erg zonde en je kunt het heel makkelijk voorkomen. Zo kun je bewuster omgaan met inkopen doen én je kunt restjes eten bewaren. Zo kun je bijvoorbeeld van oud brood ook crotons maken of paneermeel. Appels of ander fruit dat wat rijper is kun je ook verwerken in appelmoes of zoete gerechten. En eten wat je overhoudt kun je invriezen en meenemen als tussendoortje op werk of opeten met andere leftovers. Kortom, genoeg opties! Je moet er alleen een beetje creatief mee omgaan.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten