Is een lichtstraat wel veilig?

Je wilt in jouw woning het liefst zoveel mogelijk licht hebben. Met voldoende ramen ben je immers niet genoodzaakt om de lampen bij schemering al aan te zetten. Bij veel huizen is het raam echter te klein. Je zou dan kunnen kiezen voor een lichtstraat. Deze is volledig van glas, waardoor er ook al snel twijfels over de veiligheid ontstaan. Want hoe kan een lichtstraat het gewicht nou dragen en heb je niet ineens overal glas liggen? Onderstaande informatie laat jou zien of een lichtstraat wel veilig is en welke eigenschappen hieraan bij gaan dragen.

 

Voldoende licht in de woning

Een lichtstraat is een goede manier om meer natuurlijk licht in de woning te krijgen. Het is namelijk een glazen gedeelte in het dak, waar de zon doorheen kan schijnen. Hierdoor worden lampen voor een lange periode op de dag overbodig en heb je gelijk meer warmte in de woning. Kou wordt echter wel altijd tegengehouden. De isolatie is hierdoor ook gewoon goed geregeld. Deze eigenschappen zorgen echter niet voor veel veiligheid. Wel kunnen ze voldoende comfort brengen in de woning en is er tegelijkertijd een stijlvol uiterlijk aan dit gedeelte van de woning gegeven.

 

Een goede opstelling van het glas voor veiligheid

Een stijlvolle lichtstraat in de uitbouw heeft echter verschillende eigenschappen die ervoor zorgen dat er genoeg veiligheid is. Een van deze eigenschappen is de opstelling van het glas. Deze staan namelijk in een hoek waardoor het stevig genoeg is en tegen verschillende weersinvloeden kan. Bij een harde storm gaat de lichtstraat niet bewegen en zal ook niet in elkaar storten. Je staat hierdoor ook niet voor verrassingen. Je vindt geen glas in de woning en krijgt het glas ook niet zomaar op je als je zit te genieten in jouw nieuw aangebouwde uitbouw.

 

Een brandvertragende werking van de lichtstraat

Een van de andere eigenschappen is de brandveiligheid van een lichtstraat. Het glas zal namelijk niet snel vlamvatten. Indien er een brander in de buurt komt, zal deze alsnog niet in brand gaan staan. Dit komt mede door het aluminium waarmee de lichtstraat tot een geheel gebracht wordt. De kern is daarbij voorzien van het brandvertragend PIR. Dit is een isolatiemateriaal waarbij de isolatiewaarde erg hoog ligt en er een brandvertragende werking op kan treden. Buiten de isolatie, voldoende licht en de stevigheid zal er dus ook geen brand ontstaan bij jouw lichtstraat.

 

Inbrekers geen kans

Daarbij wordt de veiligheid ook verzekerd vanwege de inbraakpreventie. De lichtstraat is namelijk inbraakwerend. Ondanks dat criminelen jouw woning in kunnen kijken via het glas, zullen ze niet zomaar binnenkomen. Goede lichtstraten zijn daarom altijd voorzien van verschillende keurmerken, waardoor jij er zeker van kunt zijn dat er geen extra mogelijkheid voor inbrekers ontstaat om jouw spullen mee te kunnen nemen. Je gaat je hierdoor dus ook veiliger voelen in jouw eigen woning. In combinatie met andere beveiligingsmaatregelen zorg je ervoor dat jij nergens meer bang voor hoeft te zijn en weer kunt genieten van de woning. 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten