Hoeveel kan ik lenen voor een verbouwing

VL wonen

Geld lenen voor een verbouwing kan erg handig zijn. Je hoeft het geld niet eerst bij elkaar te sparen. Dat scheelt al meteen een hoop tijd. Dankzij een lening kunt je direct met de verbouwing beginnen. Sparen had misschien nog wel jaren geduurd. Meteen kunnen genieten van een nieuwe keuken, badkamer of een uitbouw van je huis is je waarschijnlijk wel wat waard. Een bijkomend voordeel is dat je dankzij een lening de verbouwing vaak in één keer kunt uitvoeren. Je hebt dan ook maar één keer de rommel en de overlast van een verbouwing en daarna is het klaar. Je hoeft niet steeds zoals met sparen het geval is te wachten totdat je weer genoeg geld hebt om een stukje verder te kunnen verbouwen. Tenslotte is in één keer verbouwen in plaats van in gedeelten uiteindelijk vaak nog goedkoper ook.

Lenen voor een verbouwing

Een verbouwing is een hele goede reden om een lening af te sluiten. Door een verbouwing wordt een huis meestal meer waard. Die extra waarde die het huis heeft na de verbouwing kun je weer gebruiken bij het afsluiten van een lening. Het geld wat je leent is immers niet weg maar komt terug in de waarde van het huis. Voor een verbouwing kun je bij de meeste banken bedragen van bijvoorbeeld 20.000 of 25000 euro lenen.  

Wat bepaalt hoeveel je kunt lenen?

Natuurlijk wil je weten of je genoeg kunt lenen om de verbouwing uit te kunnen voeren. Hoeveel je kunt lenen is van verschillende factoren afhankelijk. Om dit te berekenen gelden er zgn. leennormen. Met deze leennormen wordt berekend hoeveel je kunt lenen zonder met het terugbetalen in de problemen te komen. Er wordt in de eerste plaats gekeken naar je inkomen. Je inkomen kan bestaan uit loon, winst uit een onderneming, alimentatie of een uitkering. Daarnaast wordt gekeken naar je vaste lasten. Je vaste lasten dat zijn je woonlasten, alimentatie die je betaalt en andere vaste verplichtingen. Verder speelt de looptijd van de lening een rol. Bij een langere looptijd kun je meer lenen. Het terug te betalen bedrag wordt dan over een langere periode uitgesmeerd. Daardoor blijft je maandbedrag lager dan wanneer je de lening in een korte periode zou moeten terugbetalen.

Ook de rente speelt een rol bij hoeveel je kunt lenen

Hoeveel je kunt lenen is ook afhankelijk van de rente. Is de rente hoog dan kun je minder lenen. Immers door een hoge rente gaat een groter deel van wat je maandelijks terug betaalt op aan rente. Je kunt daardoor maandelijks minder aflossen dan wanneer de rente lager zou zijn geweest. Gelukkig is de rente momenteel bijzonder laag. Daardoor kun je nu sowieso al een stuk meer lenen dan een aantal jaren geleden.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten