5 Tips voor een veilige vakantie met een caravan

VL wonen

Reizen met een caravan is fantastisch. Het brengt je waar je wilt. Het geeft je een gevoel van vrijheid. Het is natuurlijk wel van belang dat je veilig reist met je caravan. Zeker wanneer je weinig ervaring hebt, kun je je winst doen met onderstaande praktische tips. Deze helpen je goed op weg.

Een goede voorbereiding

Voorbereiden is bij veel dingen cruciaal. Dit geldt ook voor het op vakantie gaan met een caravan. Check een aantal zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de caravanverzekering en je autoverzekering. Een caravanverzekering vergelijken kan je veel geld besparen. Controleer of je belangrijke spullen bij je hebt. Bijvoorbeeld een reservewiel. Doe voordat je gaat rijden alle kastjes dicht. Controleer voor je vakantie de bandenspanning. Houd je van zekerheid, boek dan van te voren een kampeerplek.

Caravan laden

Het lijkt misschien makkelijk om de caravan mee te nemen. Zo kan werkelijk alles mee op vakantie. Let echter goed op tijdens het in pakken van de caravan. Een goede verdeling van het gewicht is belangrijk. Zo zorg je namelijk voor een goede balans. En die is weer onmisbaar voor een stukje veiligheid tijdens het rijden. Bespaar ook op gewicht als het mogelijk is. Een tank kun je prima leeg meenemen. Die vul je dan op de camping pas met gas.

Veilig rijden met een caravan

Rijden met de caravan is anders dan rijden met je auto. Denk aan de manier van besturing, de maximale snelheid en het zicht. Je zult de eerste niet zijn bij wie de caravan gaat slingeren. Om veilig te kunnen rijden zorg je er in ieder geval voor dat de caravan niet te zwaar beladen is. Bekijk ook of er voldoende spiegels aanwezig zijn. Is het ook in orde met de bandenspanning, dan kun je veilig de weg op.

Hitte voorkomen

Zeker als je naar een warm land reist, kan het warm worden in de caravan. Heet zelfs. Uiteraard is dat niet prettig en comfortabel. Misschien kies je voor een caravan met airco. Dan is dit punt meteen opgelost. Ook een schaduwrijke kampeerplek kan je hierbij helpen. Is je caravan erg warm geworden, gooi er dan wat emmers koud water overheen.

Veilig remmen

Remmen met je caravan is niet te vergelijken met het remmen in een auto. Laat de oploopdemper controleren. Blijf extra alert bij lange en steile afdalingen. De remmen kunnen in dat geval namelijk oververhit raken. De caravan duwt bij deze afdalingen tegen de trekauto en bedient zo de oplooprem. Rijd rustig en pauzeer regelmatig. Het zogenaamde strekken kan ook helpen. Dit doe je door eerst even flink te remmen en daarna te accelereren. Wel in een lage versnelling.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten