Heeft sparen nog wel zin?

Spaarders krijgen het steeds zwaarder. Jaar in, jaar uit keldert de spaarrente, de inflatie maakt juist een tegenovergestelde beweging en daarbij hebben ze ook nog te maken de vermogensrendementsheffing. De vraag rijst dan ook: heeft sparen nog wel zin?

De kelderende rentevoet

De rente daalt al jaren. Hij staat zelfs zo laag dat sommige onder ons al moeten betalen om überhaupt te mogen sparen. Banken passen negatieve spaarrentes namelijk toe bij steeds lagere bedragen. Maar waarom eigenlijk? De Europese Centrale Bank (ECB) hoopt hiermee dat consumenten en bedrijven meer geld uitgeven en dat de economie en inflatie een boost krijgen. De verwachting is niet dat de rente in de komende tijd zal verhogen. De meeste Nederlandse banken kunnen op dit moment zelfs niet garanderen dat er negatieve rente komt voor mensen met een tegoed van minder dan € 100.000.

Een stijgende inflatie

Zoals hierboven al aangehaald werd, de ECB houdt bewust de rentes zo laag om de inflatie te kunnen verhogen. Dit zorgt ervoor dat uw spaargeld steeds minder waard wordt, want we kunnen steeds minder kopen voor hetzelfde geld. Inflatie is normaal en hoort bij de economie. Gemiddeld ligt de inflatie in Nederland op zo’n 2%, waarbij we vroeger gewend waren aan spaarrentes van 4% waardoor er nog enigszins koopkracht over bleef. Nu de rente bijna gelijk is aan nul, of zelfs nog minder, moeten we concluderen dat onze koopkracht alleen maar afneemt. 

Een extra duit in het zakje: vermogensrendementsheffing

Alsof de historisch lage rente en stijgende inflatie nog niet voldoende waren, doet de vermogensrendementsheffing nog een extra duit in het zakje. Deze heffing gaat er van uit dat mensen vanaf een bepaald vermogen, in 2021 € 50.000, geld beleggen en daar dus rendement aan overhouden. Dit is een door de overheid verondersteld inkomen waarover belasting betaald moet worden. Dit betekent dat ook mensen met meer dan € 50.000 aan vermogen deze rendement belasting moeten betalen, ook als zij niet beleggen maar het geld vasthouden op hun spaarrekening. Uit onderzoek bleek zelfs dat 40% van de mensen met meer dan € 50.000 hun geld niet belegde. Lees hier meer over de vermogensrendementsheffing

 

Conclusie

De huidige, lage spaarrentes maken het bijna onmogelijk om rendement uit je spaarrekening te halen. Zeker aangezien je altijd te maken hebt met inflatie en op dit moment ook de vermogensrendementsheffing waardoor het heel lastig wordt onze koopkracht in stand te houden. Is het tijd om uit te kijken naar andere alternatieven, zoals beleggen? Misschien wel.

 

https://www.scildon.nl/vermogensopbouw/wat-is-vermogensrendementsheffing/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten