Drukvaten laten ontwikkelen

VL wonen

Drukvaten die gebruikt worden in de sectoren olie, gas, hernieuwbare energie, chemie en in de procesindustrie moeten aan veel eisen voldoen. Het is daarom belangrijk dat een drukvat wordt ontwikkeld door een gespecialiseerde apparatenbouwer. In dit artikel gaan we in op een aantal aspecten waar u rekening mee kunt houden bij de keuze van een apparatenbouwer voor uw drukvat. 

De kosten van de engineering van een drukvat

We beginnen met de kosten van een drukvat. Vaak worden er meerdere offertes aangevraagd of een aanbesteding georganiseerd wanneer het gaat om zo’n complex product en daar is natuurlijk niets mis mee. Maar als een drukvat in een van bovenstaande industrieën niet op de juiste wijze ontwikkeld is, kan dit ook risico’s met zich mee brengen. U kunt hierbij denken aan de volgende risico’s:

  • Explosiegevaar;

  • Brandgevaar;

  • Verkeerde materiaalkeuze

  • Lekkage 

  • Het vrijkomen van stoffen in het drukvat en dit kan uiteindelijk ook leiden tot explosie of tot een te lage of te hoge druk. 

Laat daarom de prijs niet de belangrijkste rol spelen bij uw keuze naar een apparatenbouwer.  

Ervaring in materialen

Aan welke eisen dient uw drukvat te voldoen en hoeveel ervaring heeft de appratenbouwer met dit materiaal? Wanneer u bijvoorbeeld een super duplex, dikwandig drukvat nodig heeft, kunt u het best op zoek gaan naar een apparatenbouwer die veel ervaring heeft met deze materiaalsoort en dikwandige drukvaten. Vaak kunt u op website wel productportfolio’s zien en anders kunt u wellicht een brochure aanvragen. Probeer ook eens referenties op te vragen. 

Het uitbesteden van specialisaties

Verder kan het voor u ook van belang zijn wat de desbetreffende apparatenbouwer zelf kan en wat hij moet uitbesteden. Het liefst wilt u natuurlijk dat de manufacturer zoveel mogelijk zelf kan. Dit scheelt namelijk vaak in de levertijd. Een voorbeeld van een onderdeel bij de ontwikkeling van een drukvat dat vaak uitbesteed wordt, is bijvoorbeeld de sterkteberekening. In dit geval kunt u er dus voor kiezen een manufacturer te zoeken die ook zelf sterkteberekeningen kan maken.

Certificering

In het geval van de ontwikkeling van complexe apparaten is ook certificering erg belangrijk. Deze kunt u vervolgens opvragen bij de manufacturer. Enkele certificeringen die vaak wel belangrijk worden geacht bij de ontwikkeling van een drukvat zijn:

  • ISO 9001;

  • PED certificering. 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten