VL Wonen
Image default
Wonen

Met hout creëer je altijd sfeer in de eetkamer

Bij een eettafel kiezen de meeste mensen voor hout. Een houten eettafel wordt het vaakst gekozen voor de eetkamer. Dit is niet echt verwonderlijk omdat hout duurzaam is en een warme sfeer creëert. Er zijn echter vele houtsoorten die elk een eigen uitstraling hebben. Ook de afwerking heeft een nadrukkelijk effect.

Eiken-, teak- of notenhout

Eikenhout is nog steeds de meest gekozen houtsoort gevolgd door teakhout en notenhout. Eikenhout beschikt over een mooie nerftekening en is in verschillende kleurschakeringen te krijgen. Het is een hard materiaal wat een garantie betekent voor een lange levensduur. Teakhout heeft een grove nerf en noesten. Het hardhout is erg duurzaam en heeft oorspronkelijk een grijze tint. Notenhout lijkt op eikenhout, maar heeft een hogere dichtheid. Het hout kenmerkt zich door zijn warme kleur en luxe uitstraling. Notenhout wordt ook gebruikt als afwerking in auto interieurs.

Afwerken met lak of olie?

Hardhout kan afgewerkt worden met een lak of met olie. De beste bescherming biedt een laklaag. Het is een harde transparante laag die een bescherming biedt voor vuil en vloeistoffen. Olie geeft geen laag, maar trekt in het hout. Het nadeel van olie is dat het hout periodiek behandeld dient te worden. De afwerking van hout bepaalt ook de uitstraling. Bij olie is er sprake van een natuurlijke uitstraling en blijft het hout voelbaar. Bij een laklaag is er altijd sprake van een glanseffect.

Verlichting is cruciaal voor de sfeer

De juiste verlichting is een belangrijke factor. Meestal zal er gekozen worden voor hanglampen die bevestigd worden aan het plafond. Afhankelijk van de grootte van de tafel zijn dat één of meerdere lampen. Om verblinding te voorkomen dienen lampen op de juiste hoogte te worden gehangen. Een vuistregel is dat de lampen zo’n 70 centimeter boven het tafelblad moeten hangen om inkijk te voorkomen. Een dimmer is altijd aan te raden zeker als je de eettafel voor meerdere doeleinden gebruikt. Sfeer wordt ook bepaald door de aankleding. Bijvoorbeeld een mooi boeket, een fruitschaal, maar ook een stapel boeken. Omdat een tafel een lang vlak heeft zijn hoge accessoires het meest geschikt.

Gerelateerde artikelen

Tips om rvs in je interieur te gebruiken

Verschillende soorten kachels

Zonnescherm met knikarm wel of niet kopen?