Gaan energieleveranciers failliet door stijgende energieprijzen?

Je hebt het vast wel eens op het nieuws voorbij zien komen; de energieprijzen rijzen de pan uit momenteel. Er wordt soms zelfs gesproken van een energiecrisis! De hoge energieprijzen hebben onder andere te maken met de gestopte leveringen via de Yamal-pijpleiding, waar normaal gesproken het gas vanuit Rusland naar Duitsland wordt vervoerd. Daarnaast hebben ze in Frankrijk besloten vier kernreactoren uit te zetten voor het nodige onderhoud. Daardoor is Frankrijk nu afhankelijk van de invoer van energie, terwijl ze normaal gesproken een exporteur van energie zijn.

Wat als jouw energieleverancier failliet gaat of in de problemen komt?

Door de enorm hoge energieprijzen staan veel energieleveranciers aan de rand van de afgrond. Wanneer een energieleverancier failliet gaat, kunnen zij geen energie meer leveren en zal de Autoriteit Consument & Markt de vergunning intrekken. Wat we dan zien is dat veel gezonde energieleveranciers de klanten van de minder stabiele energieleveranciers overnemen. De nieuwe leverancier neemt vaak zo snel mogelijk contact met jou op als jouw huidige energieleverancier failliet is of in de financiële problemen zit.

Zelf een nieuwe energieleverancier kiezen

Wanneer jouw energieleverancier failliet gaat, wordt je automatisch ondergebracht bij een nieuwe energieleverancier. Dit moet voorkomen dat je zonder gas of elektriciteit komt te zitten. Dit is allemaal wettelijk geregeld. Een nieuwe energieleverancier betekent meestal een nieuw contract, met nieuwe voorwaarden en tarieven. Wanneer je bij een nieuwe energieleverancier zit en onafhankelijk energie vergelijken wilt, kun je jouw contract binnen 30 dagen opzeggen en de goedkoopste energieleverancier kiezen.

Consumenten betalen meer

De prijsverhogingen worden in de meeste gevallen doorgevoerd naar de consument, vooral wanneer er een nieuw contract wordt afgesloten. Wat je kunt doen als consument tegen deze hogere prijzen, hangt af van het contract wat je hebt. Als je een vast energiecontract hebt, dan hoef je je niet druk te maken over de prijsstijgingen op dit moment tot je contract afloopt. Loopt je contract bijna af? Dan is het een goed idee om onafhankelijk energie te vergelijken. Je moet niet direct de goedkoopste energieleverancier kiezen, maar vooral de verschillende contracten vergelijken met elkaar. Zo weet je zeker dat je de optie kiest die het beste bij jouw woonsituatie past.

https://www.goedkoopenergievergelijken.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten