Je huis verkopen begint met een gratis schatting

Je huis verkopen, dat is een ingrijpende gebeurtenis waar aardig wat geld mee gemoeid is. Bij het verkopen van je huis, ga je dan ook niet over één nacht ijs. Wil je een correcte prijs voor je woning, maar heb je geen idee wat de waarde is van je woning, dan zijn er wel een aantal opties. In dit artikel zetten we enkele aandachtspunten voor je op een rij en geven we aan dat een gratis schatting van je woning, zeker verstandig kan zijn.

Waarom je huis laten schatten?

Zonder een idee van wat je eigendom waard is, vaar je blind als je je woning gaat verkopen. Een schatting van je eigendom is dus essentieel, als je een correcte vraagprijs op je woning wil kleven en zo je woning snel verkopen. Prijs je je woning veel te duur, dan komen er weinig mensen op af. Verkoop je je woning te goedkoop, dan doe je jezelf tekort. Het laten schatten van je woning is dus echt wel een must en het mooiste is, het hoeft helemaal geen fortuin te kosten.

1/ Online je woning laten schatten

Dat kan natuurlijk ook. Je hebt de bekende platformen, maar net zo goed kan je bij een professionele en liefst regio gebonden vastgoedmakelaar een gratis schatting van je woning online uitvoeren en meteen een beeld krijgen van een mogelijk reële waarde van de woning.

2/ Erkende schatters

Er zijn ook erkende vastgoedexperts die instaan voor het schatten van je woning. Deze professionals hebben kennis van zaken en moeten vaak ingeschakeld worden als bijvoorbeeld de fiscus ermee gemoeid is. Erkende schatters zijn niet gratis en kunnen een aardige duit kosten. Het verslag is wel zeer uitgebreid en je mag er vanuit gaan dat de schatting van je woning zeer correct is. In de praktijk zijn er weinig mensen die uit eigen beweging met een erkende schatter werken. Ook bij scheidingen en een nalatenschap komt er vaak een beëdigd schatter op de proppen, maar ook hier is het vaak van moeten.

3/ Een gratis schatting via een vastgoedmakelaar

Veruit de meest gebruikte en gewaardeerde optie, is een gratis schatting van je huis bij een  vastgoedmakelaar. Als professionals kennen zij de regio door en door en zijn ze perfect opgeleid om een woning correct te schatten. Heel wat makelaars bieden een gratis schatting aan. Uiteraard wordt het gewaardeerd indien daarna een samenwerking met deze makelaar wordt aangegaan om je huis te verkopen. Een gratis schatting is vaak zeer uitgebreid en in heel wat gevallen ontvang je een lijvig en goed onderbouwd dossier. Een professionele vastgoedmakelaar heeft er alle belang bij om je woning correct te schatten, waardoor je op beide oren kunt slapen.

De notaris optrommelen

Weinig mensen weten het, maar ook een notaris kan in principe een woning schatten. Het is niet de core business van een notaris, maar het kan wel. De notaris kan trouwens ook ingeschakeld worden om de volledige verkoop van je woning op zich te nemen. Werk je met een notaris, dan behoort een openbare verkoop tot de mogelijkheden.

https://www.mvastgoed.be/nl/verkopen

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten