Items die je kan bewaren voor later zonder dat het teveel plek in beslag neemt

Wie na drie verhuizingen nog vindt teveel spullen in huis te hebben, kan natuurlijk gewoon alles de deur uit doen en in een tiny house gaan wonen. Of ale Marie Kondo elk item bedanken en weggeven dat je niet meer nodig hebt. Allemaal rigoureuze tactieken die vast werken, maar misschien is het bij het verzamelen van de spullen al een goed idee om te kijken hoe groot iets is, wat het voor je betekent en of het het bewaren waard is. Kortom: bezint eer ge begint.

Spullen liefhebben en bewaren in kasten is iets dat de meeste mensen doen. Je hebt het van een bepaald persoon gekregen, er zitten gevoelens aan vast, je weet niet wat je er anders mee moet doen. In de kast lijkt dan de beste plek, maar het is eigenlijk meer uit het zicht opbergen dan echt met intentie bewaren.

Welke spullen bewaar je nou voor later?

Dingen uit je babytijd, zoals een baby armbandje, een speentje, je geboortekaartje, babyfoto’s, een haarplukje, je eerste babypakje en het ziekenhuisbandje met je naam erop. Vaak doen mensen deze spulletjes in een speciaal daarvoor gemaakte bewaardoos of houten kistje. Zo blijft alles mooi bij elkaar bewaard als geheel en hoef je niet bang te zijn om het kwijt te raken.

Het voordeel van dit soort kleine dingen is dat de betekenis ervan heel groot is, maar dat het op zich vrij weinig ruimte in beslag neemt. En dat is precies waar je naar op zoek bent. Af en toe kom je die babydoos weer tegen en kijk je erin. Samen met de foto’s uit die tijd maakt dat dan een mooi geheel.

Andere dingen die je graag wil bewaren

Behalve fotoboeken zijn er weinig dingen die mensen echt belangrijk vinden om voor later te bewaren. Maar denk ook aan diploma’s en andere belangrijke papier dingen. Doe deze allemaal samen in een mooie map die je makkelijk terug kan vinden. Van je schooldiploma’s tot je zwemdiploma’s, als je alles bij elkaar bewaart krijgt het een vaste plek en weet je het altijd terug te vinden. Het voordeel van in een map bewaren is dat het juist meer ruimte in beslag neemt. Platte papieren zijn in stapels bijna onmogelijk terug te vinden en de map geeft er extra body aan.

Sieradenkistje van oma 

Het welbekende sieradenkistje van grootmoeder is natuurlijk ook iets met veel emotionele waarde. Bewaar daar bijvoorbeeld je mama armband in die je kreeg toen je eerste kindje werd geboren. Of je eigen kettinkje van toen je nog een klein meisje was. Of het erfstuk van je oma dat je zelf niet meer zou dragen, maar dat je wel in een klap weer aan haar doet denken. Die kleine dingen bewaar je in een mooi juwelendoosje zodat ze voor altijd mooi blijven.

Opruimen of weggeven

Doe eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak en loos de dingen waar je toch niks meer mee doet en die alleen maar plek in beslag nemen. Denk aan kleding, administratie van tijden terug, oude tijdschriften en magazines en kapotte machines die je toch nooit meer werkend krijgt.

Spullen zijn leuk, maar teveel spullen staan alleen maar in de weg en zorgen ervoor dat je je belangrijke dingen niet meer kan terugvinden of naar waarde kan schatten. Koester wat emotionele waarde heeft, daar heb je vaak maar heel weinig ruimte voor nodig.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten