Hulp bij het vinden van de juiste oppas

Er zijn veel voordelen bij het kiezen voor een oppas. Vroeger waren oppassen vaak familieleden of kennissen. Tegenwoordig kun je online eenvoudig en snel een oppas vinden. Ben je gewend je kind(eren) naar een kinderdagverblijf te brengen of heb je een gastouder? Dan is een oppas de juiste, volgende stap. Een oppas aan huis is vaak een stuk goedkoper en de oppas heeft alle aandacht voor je kind(eren). Hoe kun je op de juiste manier een betrouwbare oppas vinden?

Waar je kunt kijken

Vroeger keken ouders naar advertenties in supermarkten naar een oppas of was het een bekende. In de tijd van nu zoeken we bijna alles op via het internet. Hoe gek het misschien klinkt, ook een oppas kun je online vinden. En dit kun je heel simpel doen. Hoe kun je een oppas aan huis vinden? Je bekijkt en vergelijkt verschillende websites en maakt een selectie van een paar oppassen. Vervolgens kun je in je omgeving rondvragen of iemand fijne ervaringen heeft met de bedrijven en of ze zelf een oppas hebben gehad die ze kunnen aanbevelen.

Hoe nu verder?

Heb je de juiste website gevonden en heb je je goed ingelezen? Denk aan ervaringen aanhoren van mensen die veel oppassen hebben gehad en mensen die voor een kinderdagverblijf of een gastouder hebben gekozen. Je kunt zo alle voor- en nadelen op een rijtje zetten en je keuze kleiner maken. Bespreek samen als ouders de voor- en nadelen en naar wie de voorkeur gaat. Komen jullie er nog niet helemaal uit? Plan een aantal kennismakingsgesprekken in zodat je elkaar beter kunt leren kennen en zodat je makkelijker een keuze kunt maken. Het kan zo zijn dat je er nog steeds niet uitkomt. Je kunt dan voor beide oppassen een oppasmoment inplannen en aankijken hoe dit verloopt. Het is ook belangrijk dat de kinderen de oppas als prettig ervaren en de communicatie met de oppas goed verloopt.

Een paar dingen waar je op kunt letten wanneer je zoekt naar een oppas is de beschikbaarheid. Vaak weet je van tevoren al hoe vaak je de oppas nodig hebt. De ene maand zal dit wat meer nodig zijn dan de andere maand. Voor zowel je kinderen als voor jezelf is het fijn één vast of een aantal vaste oppassen te hebben voor de lange termijn. Je bouwt samen een fijne relatie op en je kinderen kunnen genoeg tijd krijgen om de nieuwe persoon te vertrouwen. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je kinderen zich prettig voelen bij de oppas.

Een oppas die bij je in de buurt wordt geeft niet alleen het voordeel dat hij of zij er snel kan zijn, maar ook dat de oppas sneller ja kan zeggen wanneer je plotseling een oppas nodig hebt. Je zult je verbazen hoe vaak je dit soort momenten zult meemaken. Vergeet ook niet duidelijke afspraken met elkaar te maken. De oppas een planning geven met alle informatie over je kinderen maakt het werk eenvoudiger en geeft de oppas meer tijd te bonden met je kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de eettijden en wie wat eet en wie wat wel en niet lekker vindt.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten