Giardia: honden of mensen

VL wonen

Giardia is een veel voorkomende parasiet die vooral bij honden voorkomt. Namelijk 20% van de dieren draagt deze eencellige parasiet bij zich. Naast honden komt dit ook voor bij konijnen en kalveren. Helaas is het ook een feit dat Giardia overdraagbaar is naar mensen. Deze ziekte is bij een hond niet zichtbaar, waardoor het van groot belang is dat je altijd je hond goed in de gaten houdt. Je kunt Giardia ontdekken aan de ontlasting en gesteldheid van een hond. Heb je zelf van buikkrampen, diarree of andere buikklachten? Dan komt het waarschijnlijk door het aaien van een hond met Giardia.

Laat jouw hond niemand likken
Wanneer jouw hond last heeft van maagkrampen, ernstige winderigheid, braken, gebrek aan eetlust en koorts dan is er grote sprake van Giardia. Ook pups kunnen hier al last van hebben. Daarnaast kunnen zij lijden aan gewichtsverlies. Merk je dat dit aan de hand is bij je hond, voorkom dan dat jouw hond iemand likt. Hierbij is het sneller overdraagbaar. Kinderen zijn zelfs een extra hoge risicogroep, dus houd ze bij elkaar uit de buurt.

Wat moet je doen bij Giardia?
Zogezegd is het dus ook overdraag op mensen. Dit kan aardig snel gaan als jij niet doorhebt dat jouw lieve hond ziek is. Je moet je eigenlijk persoonlijke hygiëne opschroeven door bijvoorbeeld heel veel je handen wassen wanneer je dingen hebt aangeraakt of vooral in de buurt bent gekomen bij je hond. Hygiëne is een must om Giardia te voorkomen. Je handen wassen moet je doen voor en na het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden.

Verspreiding via ontlasting
Giardia is dus gemakkelijk te verspreiden via ontlasting. Een schoon toilet is dus ook erg belangrijk. Maak alles ten alle tijden goed schoon, bijvoorbeeld na ieders toiletbezoek. Daarnaast is het ook aan te raden om door te spoelen met de deksel dicht. Hierdoor kan er niks ontsnappen.

Je hond behandelen tegen Giardia
Je kunt je hond ook behandelen tegen Giardia. Dit kun je door middel van het volgende: desinfectie- en hygiënemaatregelen, dieetverandering en creatie van een darmomgeving die vijandig staat tegenover Giardia. Heb je vragen over Giardia bij je hond? Bezoek dan de website van Bellfor! Hier vind je meer informatie en kun je contact opnemen met de specialisten.

 

https://nl.bellfor.info/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten