Waterfilters voor in huis

Het huishouden verbruikt dagelijks veel water voor consumptie. Hierbij valt te denken aan water wat je direct vanuit de kraan drinkt, water voor tijdens het koken, water voor de thee of koffie etc. De smaak en kwaliteit van dit leidingwater in jouw woning is mede bepalend voor de kwaliteit van jouw levensstijl, de woonervaring en de manier waarop je waterconsumptie ervaart. Hier kun je invloed op uitoefenen door het kiezen voor bijvoorbeeld waterfilters. Waterfilters bestaan ​​als een hulpmiddel om verontreinigingen in onzuiver water te verwijderen en de smaak van het water te verbeteren. Afhankelijk van het type en de vorm, verwijderen waterfilters specifieke soorten verontreinigingen zoals bacteriën, virussen en parasieten, evenals door de mens veroorzaakte verontreinigingen zoals kunststoffen, pesticiden en chloor. Het opruimen van deze stoffen resulteert in helderder en gezonder water, naast het verbeteren van de smaak en het mogelijk maken van een veelvoud aan toepassingen van dat schone water. Er zijn verschillende soorten waterfilters, elk type verwijdert een bepaald type verontreiniging. 

1 Mechanische filters

In overeenstemming met de naam laten mechanische filters het water door kleine maas filters gaan die grotere stoffen vasthouden als het water er doorheen sijpelt. Het water filter werkt naar behoren zolang de stoffen na het uitschenken aan de bovenkant van het filter te zien zijn. Deze verontreinigende stoffen kunnen van alles zijn, inclusief zand, vuil, klei en kleine organische stoffen. Er moet echter worden opgemerkt dat kleinere deeltjes en extra chemische componenten gemengd met het water nog steeds door mechanische filters gaan. De reden hiervoor is dat de gaasfilter openingen te groot kunnen zijn, als zodanig gaan zeer kleine deeltjes met het water mee.

2 Absorptiefilters

Een van de meest voorkomende en meest effectieve waterfilters is het absorptiefilter. Hierbij wordt koolstof gebruikt om waterverontreinigende stoffen te absorberen, aangezien koolstof een spelonkachtige, ruime substantie is die andere stoffen in het water absorbeert. Koolstof absorptiefilters zijn over het algemeen effectief in het verwijderen van chemische stoffen uit water en zijn bijvoorbeeld aangezien in waterfilterkannen. Andere soorten die vaak in koelkasten worden aangetroffen, gebruiken houtskool als absorberende stof. Hoewel het niet zo effectief is als grote koolstof blokken, werkt het nog steeds om de smaak en de algemene kwaliteit van water te verbeteren.

3 Destillatie filters

Destillatie filters zijn een ander type zeer effectieve maar eenvoudige filters die vaak worden gebruikt. Deze filters werken bij het verwarmen om een ​​damp toestand te bereiken. Het opstijgende damp water komt in een condensor waardoor het wordt gekoeld en onder druk wordt gezet, wat resulteert in koel schoon water aan de bovenkant. De onzuiverheden bevinden zich op de bodem gescheiden van het water.

4 Filters voor omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose is het proces van het zuiveren van water door het omkeren van het osmose proces waarbij vloeistof van een hoog waterpotentieel naar een laag waterpotentieel stroomt. Bijgevolg vindt de stroom omgekeerd plaats in termen van de concentratie van opgeloste stoffen. Dit betekent dat de stroming plaatsvindt van een lage concentratie opgeloste stoffen naar een hoge concentratie opgeloste stoffen.

Om deze natuurlijke stroom om te keren, werken omgekeerde osmose filters om het onzuivere water krachtig door kleine openingen of poriën te duwen, waardoor alleen extreem kleine verontreinigingen kunnen passeren. Enkele van de verontreinigende stoffen die worden voorkomen door omgekeerde osmose filters zijn zout, anorganische vaste stoffen (metalen, calcium- en magnesiumionen), bacteriën en een breed scala aan virussen. Omgekeerde osmose filters worden gezien als een van de meest effectieve filters vanwege het brede scala aan verontreinigende stoffen die het verwijdert.

https://www.vlwonen.nl/waterfilters-voor-in-huis/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten