Een energiezuinige woning kopen

Indien je een huis wilt kopen om er zelf lekker in te wonen of voor vastgoed, er komt veel bij kijken, maar dat mag geen excuus zijn om energie-efficiëntie te negeren.

Hoewel de grootte van iedere kamer, opslagruimte, hoe de buurt eruit ziet en voor gezinnen, de nabijheid van lokale scholen punten zijn die natuurlijk hoog op de agenda staan, is het ook belangrijk om over na te denken dat de energierekening iedere maand weer gepresenteerd wordt, en betaald dient te worden.

Het investeren of kopen van een energiezuinige woning of pand biedt bescherming tegen toekomstige turbulentie op de energiemarkten zoals dat hedendaags het geval is. 

Denk goed na over hoe de structuur en basis van het pand eruit ziet en wat het jou gaat geven. Hierbij valt te denken aan aspecten als de zuinigheid, maar ook het comfort.

Controleer het energielabel

De eerste en meest eenvoudige manier om te achterhalen wat voor energie-efficiëntie een huis heeft en wat het voor prestaties het levert op energiegebied kan herleidt worden via het energielabel. Wanneer een huis wordt verkocht, moet het label beschikbaar worden gesteld. 

Het label geeft informatie over de energie-efficiëntieklasse van het huis (classificatie A-G, waarbij A de beste klasse is), geschatte energiekosten, geeft een overzicht van de bestaande functies zoals isolatie en het soort verwarmingssysteem. Vraag vervolgens door over wat voor isolatie de woning precies heeft. Is de woning deels door kantplank geisoleerd, of dakisolatie of muurisolatie? In hoeverre? Wat voor R-waarde heeft de isolatie? Etc. Het geeft je een idee in hoeverre de woning nog verbeterd kan worden. 

Voor degenen die willen investeren in meer een ‘project’-huis, is dit zeker van cruciaal belang, omdat het je een idee geeft van welke kosten je misschien wilt meewegen in de besluitvorming voordat je koopt en het bepaalt wanneer je rendement gaat halen met de woning.

Doe je eigen onderzoek

Hoewel het energielabel bestaat en vermeldt is bij iedere woning, zijn er belangrijke punten waarop je moet letten bij het beoordelen van een woning. Allereerst de isolatiegraad. Je kunt namelijk heel gemakkelijk zelf zien wat de staat hiervan is, kijk hierbij ook eens naar de ouderdom en slijtage van bijvoorbeeld de bestaande isolatie zoals de zolderisolatie en de kwaliteit van de lijm purschuim, als de woning een zolderruimte heeft.

Door lekkende daken en goten komt er water in de muren van de woning. Als de woning geïsoleerde delen heeft, controleer dan of de goten schoon zijn en dat er geen vlekken op de muren zitten wat tekenen van waterschade, vocht of schimmel kunnen zijn.

Controleer tevens de ramen. Hoogwaardige beglazing zou de beste optie zijn, maar een goede afdichting, de juiste kozijnen om koude tocht te voorkomen is een belangrijk onderdeel wat de kwaliteit en isolatiegraad van de woning bepaald. 

Het soort warmtesysteem wat de woning heeft en hoe oud deze is, is ook belangrijk om te controleren. De CO2-uitstoot van de woning wordt er grotendeels door bepaald. 

Afgezien van deze basisprincipes, is het de moeite waard om huizen en regio’s te overwegen met functies en mogelijkheden voor hernieuwbare energie. De meest waarschijnlijke hernieuwbare technologie die je kunt tegenkomen zijn zonnepanelen, warmtepompen, groene daken, accu’s voor stroomopslag etc. Ze verlagen de elektriciteitsrekening, verminderen de CO2-uitstoot en maken je woning toekomstbestendig.

 

https://www.vlwonen.nl/energiezuinige-woning-kopen/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten