Duurzaam en gezond wonen

Top 5 aandachtspunten bij het kopen van een airco

Je wil en airco kopen, alleen weet je niet waar je moet beginnen. Je budget is een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden. Geef niet meer geld dan je hebt, of van plan bent om uit te geven. Door alleen al naar het budget te kijken verminder je het aanbod al behoorlijk.

2 De ruimte

Wat voor ruimte ben je van plan om te verkoelen of zelfs te verwarmen? Het type airco selecteer op basis van de ruimte die je wenst te verkoelen. Is het een kleine ruimte? Zijn het meerdere ruimtes? Dit zijn belangrijke vragen moet beantwoorden voordat je zomaar een airco koopt.

3 Type airco

Er zijn veel verschillende type airco’s. Voor een of meerdere kleine ruimtes wordt er vaak gekozen voor een mobiele airco. Deze hebben vaak een lager koelvermogen maar zijn een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een vaste airco. Een mobiele airco kun je bovendien verplaatsen naar meerder kamers en is makkelijk op te bergen. Ben je van plan om een grootte ruimte te verkoelen, zoals de woonkamer, dan zul je naar een vaste airco moeten kijken. Deze hebben een vaker groter koelvermogen. Vaste airco’s komen met een single unit of multi split units. Multi split wil zeggen meerdere units en dus een groter vermogen. Meerdere units wil ook meerdere euro’s zeggen.

4 Energielabel

Nadat je de juiste type airco hebt onderzocht en gekozen is het nu tijd om het geselecteerde type verder te specificeren. Dit doe je aan de hand van het energielabel. Bij de perfecte airco hoort ok de perfecte prijs. Een energielabel zegt iets over de zuinigheid, milieuvriendelijkheid en energiebesparing. Deze factoren worden aangeduid met een letter, kleur en symbool. Zo is een letter ‘A’ in een groen kader met meestal een of twee plusjes het zuinigst.

5 Geluid

Als je op zoek bent naar een airco voor op je slaapkamer, dan wil je uiteraard een airco kopen die niet al te veel geluid maakt. Let bij het kopen van een airco op het aantal decibel. Het laatste wat je wil is dat je probleem wordt vervangen door een nieuw probleem.

https://www.kieskeurig.nl/airco