Alles wat jij moet weten over Polycarbonaat platen

Polycarbonaat platen zijn platen gemaakt van thermoplastische polymeren. Dit is een transparant materiaal dat niet alleen heel sterk, maar ook heel stug is. De belangrijkste eigenschap waarop u kunt vertrouwen bij het gebruik van dit materiaal is de enorme slagvastheid. In de praktijk is polycarbonaat dus 250 keer sterker dan glas. Mede hierdoor wordt dit materiaal in de praktijk vaak toegepast als veiligheidsglas. Bent u nog van plan platen van polycarbonaat te kopen? Dan geeft de informatie die je op deze pagina vindt meteen aan dat je goed zit.

Het is ontzettend sterk

Polycarbonaat is een materiaal dat rond 1900 werd ontdekt door de Duitse chemicus Alfred Einhorn. De man deed meer dan 30 jaar onderzoek naar het materiaal, maar vond er uiteindelijk geen commerciële toepassing voor. Dat veranderde in 1953 toen Bayer en General Electric begonnen met het produceren van polycarbonaatplaten. Kunststof werd in die tijd vooral gebruikt als vervanger van glas. Dit geldt vooral op kleine schaal. De reden hiervoor is de bruine kleur van polycarbonaat. Dit veranderde in 1970. Tegen die tijd waren ze erin geslaagd om de stof glashelder te maken. Tegenwoordig worden dergelijke polycarbonaatplaten veelvuldig gebruikt, niet alleen bij de vervaardiging van veiligheidsbrillen, maar bijvoorbeeld ook bij de vervaardiging van machineafschermingen in combinatie met mantelbuizen voor de bekabeling.

Verkrijgbaar in verschillende soorten en maten

Wanneer u polycarbonaatplaten wilt kopen, zult u merken dat deze in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. We maken daarom onderscheid tussen opaal, heldere of gekleurde polycarbonaat platen. Het bijzondere van dit materiaal is dat het zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. Bij buitenprojecten wordt het bijvoorbeeld gebruikt om daken van te maken. Houd er rekening mee dat voor buitengebruik UV-bestendige polycarbonaat platen ten zeerste worden aanbevolen. Immers, als de plaat niet buitenshuis wordt gebruikt, zult u merken dat het materiaal na ongeveer twee tot drie jaar geel kan worden.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten