Woningen gemiddeld weer duurder

Het afgelopen jaar bleken de woningprijzen gemiddeld genomen weer duurder te zijn geworden. Er is een enorme vraag in het woningaanbod, aldus een makelaar in Eindhoven: ‘De prijzen rezen de pan uit en er is met name voor de goedkopere woningen weinig aanbod’. Als er dit komende jaar geen goede oplossingen voor komen, stevenen we met z’n allen af op nog meer problemen.

Nuance

In het 1e kwartaal van 2022 was de verkoopprijs gemiddeld genomen 2,1% gedaald vergeleken met het laatste kwartaal van 2021. Maar, op jaarbasis is er nog altijd sprake van een prijsstijging. Het gaat daarbij om gemiddeld een prijsstijging van 13,7%. Een flinke stijging altijd dus nog. Kortom: huizen zijn gemiddeld genomen vergeleken met het jaar 2020 nog altijd duurder.

Makelaar Eindhoven: 2022 is nog te onvoorspelbaar.

De makelaar in Eindhoven, bevestigt het. ‘De markt laat zich nooit helemaal voorspellen. Het is natuurlijk ook erg onwerkelijk voor welke prijzen in 2021 woningen verkocht zijn’. De woningmarkt in 2022? Dat laat zich nog bezien. Voor nu is de voorspelling nog dat het aantal verkopen zal toenemen in 2022. Maar, er zijn nog genoeg instabiele factoren.

De stikstofproblematiek in de bouw, drukt natuurlijk op het aantal beschikbare nieuwbouwwoningen, aldus de makelaar in Eindhoven. Daarnaast zorgen de stijgende energieprijzen voor meer kosten. Dus mensen hebben minder te besteden en er zijn daarnaast meer bijkomende kosten bij de bouw van woningen. Ook over de aanlevering en beschikbaarheid van bouwmateriaal is nooit 100% iets met zekerheid te zeggen. De invloed van de oorlog in Oekraïne is ook nog niet helder.

Gebrek aan sociale huurwoningen

Het speelt ook mee dat in de loop van de tijd het aantal sociale huurwoningen is gedaald. Stadgeograaf en onderzoeker Cody Hochstenbach bracht op 10 februari 2022 het boek ‘Uitgewoond’ uit. Hierin staat dat het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties tussen 20213 en 2019, maar liefst met 150.000 is afgenomen. Een schrikbarend aantal. Zeker voor mensen met een minimumloon en bijstand is het aanbod dus aanzienlijk gedaald. Er zijn op dit moment nog 2 miljoen sociale huurwoningen van woningcorporaties.

Samengevat is er nog veel onzekerheid. Wat wel belangrijk is, dat er wat moet gebeuren met betrekking tot het aanbod van woningen die betaalbaar zijn voor mensen met weinig inkomsten.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten