Wat is de levensduur van een zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig zeer populair. Iedereen wil er alles van weten. Het is belangrijk om je bijvoorbeeld slim om je te verdiepen in de technische levensduur van zonnepanelen. In dit artikel kan je alles leren wat je weten moet. Dat ze over het algemeen 25 tot 30 jaar meegaan is alvast goed om te weten. Al is er wel een afname in efficiëntie. Dat betekent dus dat je ook de factoren op dit vlak moet kennen.

Dit beïnvloedt de levensduur

Goede zonnepanelen van Solarite.nl zijn van hoge kwaliteit. Er zijn echter wel factoren die de panelen altijd beïnvloeden. De manier waarop ze zijn afgewerkt kan bijvoorbeeld van invloed zijn op het rendement. Wanneer zonnepanelen goede beschermlagen hebben, dan kunnen ze jarenlang de effecten van wind en regen weerstaan. Ook belangrijk is welke grondstoffen zijn gebruikt. Zuiver silicium zorgt bijvoorbeeld voor minder degradatie. Dit maakt een groot verschil.

Hoe snel neemt het vermogen af?

Het vermogen van zonnepanelen daalt jaarlijks met ongeveer 0,7%. Na tien jaar heb je dus nog altijd 90% rendement en na 25 jaar heb je nog 80%. De kwaliteit speelt hier wel een grote rol in. Het is dus zaak om niet zomaar je panelen te vervangen. Kijk vooral naar de verhouding tussen wat je verbruikt en hoeveel de panelen nog opbrengen. Zolang dit genoeg is, zijn je panelen dus ook nog goed genoeg voor gebruik.

De levensduur verlengen

Het is slim om regelmatig onderhoud aan de zonnepanelen te doen. Door ze schoon te maken kan je zorgen dat ze beter blijven werken. Eens per 5 jaar is professioneel reinigen ook van groot belang. Daardoor kan je er nog meer uit halen. Zonnepanelen zijn bovendien heel betrouwbaar. Een goede installatie betekent dus ook dat ze niet snel kapot zullen gaan. Bovendien heb je vrijwel altijd een mate van garantie. Let op dat ze goed geplaatst worden en niet in de schaduw liggen. Blijf ook weg bij bomen. Juist vogels zijn namelijk een bedreiging voor je zonnepanelen.

Kan je de zonnepanelen gemakkelijk vervangen?

Wanneer zonnepanelen niet meer voldoende opbrengen, dan kan je ze vervangen. Nieuwe panelen zorgen dan weer voor maximaal rendement. De oude modellen zijn bovendien gemakkelijk te recyclen. De zonnepanelen bevatten stoffen zoals lood. Deze zijn niet goed voor het milieu en moeten dus hergebruikt worden. Dit is goed mogelijk door de manier waarop de panelen in elkaar zitten. Overigens is het ook vaak mogelijk om zonnepanelen te herstellen. Zo kunnen ze weer terug op een woning worden geplaatst. Dit is ook nog eens goedkoper dan nieuwe modellen installeren op een dak. Denk daar dus eerst ook goed over na.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten