Duurzaam verbouwen? Kies voor gebruikte bouwmaterialen!

Maak je gebruik van gebruikte bouwmaterialen, dan ben je lekker bezig met duurzaam verbouwen. De materialen krijgen een langere levensduur en je hoeft minder nieuwe materialen te kopen. Ook heb je minder afval als je materialen zoals hout of een dakpan een tweede leven geeft. Let wel even goed op dat de bouwmaterialen geschikt zijn om het te gebruiken en dat je er niet te veel voor hoeft te rijden.

Gebruikte bouwmaterialen zijn beter voor het milieu

Iets helemaal nieuw kopen is veel minder duurzaam, dan tweedehands bouwmaterialen. Zo zorg je voor minder belasting van je omgeving en milieu en heb je minder grondstoffen en energie nodig. Let wel op dat je soms gewoon nieuwe bouwmaterialen nodig hebt. Zo heb je met een nieuw isoleren raam op de lange termijn veel meer winst dan bij een tweedehands raam waar je ontzettend veel moet stoken. En voldoet de kwaliteit van het materiaal niet, dan heb je ook nog eens te maken met reparaties en belast voor onderhoud.

Hoe vind je de beste gebruikte bouwmaterialen?

Gebruikte tweedehands bouwmaterialen zijn helemaal niet moeilijk om te vinden. Zoek op internet naar woorden zoals  “bouwmateriaal” in combinatie met “tweedehands” en je zult al veel vinden. Maar ook op een website zoals Marktplaats zijn er ontzettend veel gebruikte bouwmaterialen te vinden. Op internet is wat dat betreft alles te vinden als het gaat om bouwmaterialen, van kozijnen en deuren tot dakpannen en sanitair. Met dit soort tweedehands producten is het wel letten op wat je koopt en niet dat je na een paar maanden moet vervangen omdat het dan alweer kapot is. Let ook op het gebruik van energie. Denk er bijvoorbeeld aan dat je geen gebruik maakt van  ramen met minder isolatie. Het glas kun je nog wel altijd vervangen met isolatieglas. Ook kun je beter voor energiezuinige apparaten kiezen, dan oude apparaten. Doe je de klus niet zelf, dan moet je het gebruik van bouwmaterialen bespreken met het aannemersbedrijf. Vaak kun je tweedehands bouwmaterialen combineren met nieuwe bouwmaterialen. Let ook op de maatvoering, zodat alles goed past. Kijk ook eens naar het aanbod gebruikte bouwmaterialen bij Bergevoet.nl. Dit bedrijf is gespecialiseerd in amoveren, waarbij alle herbruikbare bouwmaterialen netjes gedemonteerd worden om vervolgens nog eens gebruikt te kunnen worden.

Sloopafval als bouwmateriaal gebruiken

Als je zelf gaat slopen en dit voorzichtig doet, dan kun je materialen hergebruiken. Je kunt hierbij denken aan keukenkasten, sanitair of iets dergelijks. Het is raadzaam zo voorzichtig mogelijk alle materiaal eraf te halen, zodat het niet beschadigd raakt. Beschadigde spullen kun je helaas niet meer hergebruiken.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten