Verbod op smaakjes in de e-sigaret, bescherming van de volksgezondheid of een gemiste kans?

Recent kondigde de overheid aan dat men de smaakstoffen in de elektronische sigaret wilt gaan verbieden. Hiermee zouden alle smaakjes zoals fruit smaakjes en zoete smaakjes verboden worden. In dit artikel vertellen we alles over het smaakverbod omtrent de e-sigaret en wat we kunnen verwachten.

Geschiedenis van de e-sigaret

In 2003 werd de elektronische sigaret uitgevonden door een Chinese apotheker Hon Lik. Deze patenteerde een model waarbij een gloeispiraal een vloeistof verdampt die nicotine bevat. Deze uitvinding heeft in de afgelopen twee decennia enorme populariteit gewonnen bij rokers en heeft zich dan ook bewezen een doeltreffend alternatief te zijn voor het roken van tabak. 

De e-sigaret bracht dan ook een eerste vorm van roken waarbij er geen tabak werd gebruikt maar vloeistof. Hierdoor was het dan ook mogelijk om elke smaak toe te voegen aan deze vloeistof. Het aantal producenten voor vloeistoffen voor de e-sigaret loopt hiermee in de honderden en het aantal smaakjes wellicht in de duizenden.

Verbod op smaakjes

Op 19 mei presenteerde het RIVM een rapport met daarin een voorstel voor de overheid welke smaakjes in de e-sigaret verboden zouden moeten worden. In dit rapport wordt gemeld dat het RIVM-advies geeft om slechts nog 16 smaakstoffen toe te staan voor gebruik in de elektronische sigaret. Dit zijn smaakstoffen die kunnen worden gebruikt voor het produceren van e-liquid met een tabak smaak. 

Een ander voorstel vanuit het RIVM is om smaakstoffen in zijn volledigheid te verbieden. Hiermee zou echt alleen nog smaakloze vloeistof verkocht mogen worden voor de e-sigaret.

Het doel van het smaakverbod is om de e-sigaret minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Het RIVM ziet dat de e-sigaret mogelijk een opstap kan vormen voor het roken van tabak.

Verbod is gebaseerd op eerdere smaakverboden in VS en Canada

Het verbod is gebaseerd op eerder gestelde smaakverboden in bepaalde staten in bijvoorbeeld Canada en de VS. Wat is het effect geweest van deze verboden?

Helaas zien we heel duidelijk terugkomen dat in deze gebieden het gebruik van de e-sigaret afneemt, maar het gebruik van traditionele tabak toeneemt. Wat we dus kunnen stellen is dat het verbieden van smaakjes in de e-sigaret ervoor zorgt dat er minder mensen beginnen met de e-sigaret, maar dat er ook minder mensen stoppen met het gebruik van de tabak sigaret. 

Dus wat is nu de beste oplossing?

De mening vanuit de branche en de overheid liggen ver uit elkaar. Vanuit de branche wordt het gebruik van smaakjes in de e-sigaret juist gezien als een manier om rokers van tabak af te helpen. Deze smaakjes zijn namelijk vele malen lekkerder dan een tabakssmaak. De overheid is dus voornamelijk bang dat de e-sigaret een opstap vormt voor het roken van tabak. Echter zijn hier geen duidelijke cijfers over zichtbaar.

Een groot contrast met de Nederlandse wetgeving is bijvoorbeeld de wetgeving in het verenigd koninkrijk. Daar is de e-sigaret juist kortgeleden opgenomen in het zorgpakket. Hierdoor kunnen rokers ter vergoeding een e-sigaret aanschaffen wanneer men stopt met het roken van tabak. In het verenigd koninkrijk zien we dan ook grote successen met betrekking tot de e-sigaret als stopmiddel. 

Wellicht moet er dus meer controle komen op de verkoop en leeftijd maar moeten we het gebruik van smaken niet direct uitsluiten. Meer regulering is in principe geen slecht idee. Maar hoe kunnen we smaakjes beschikbaar houden voor verstokte rokers die het gebruiken als hulpmiddel om te stoppen, zonder dat we het aantrekkelijk maken voor jongeren.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten