Opslagruimte: wat is het en hoeveel kost het?

Nederland, opslagland
Als we Nederland vergelijken met alle andere landen in Europa, is de kans groot dat ons grondgebied het grootste aantal hectare opslagruimte heeft. Als handelsland hebben wij sinds jaar en dag immers al een hele stadswijk die alleen maar uit opgeslagen containers bestaat, die dag-in-dag-uit worden verplaatst. En ondanks dat we qua vliegtransport een beetje achterop beginnen te raken met luchthavens als Istanbul en Parijs, staat er in- en om Schiphol behoorlijk wat opgeslagen. In die zin kunnen we ook wel een van de belangrijkste ‘magazijnen ter wereld’ worden genoemd. Onze economie hangt er van oudsher in sterke mate vanaf.

Waarvoor dient opslag?

De behoefte aan opslag kan uiteraard allerlei oorzaken hebben. Vanuit een zakelijk oogpunt kan het de opslag van goederen zijn die op een zeker moment worden ingekocht om het na een aantal jaar – als de waarde van de goederen gestegen is – te verkopen. Met de meerwaarde worden de opslagruimte kosten betaald en de winst geïnd. Korte termijnopslag komt ook voor, bijvoorbeeld op het moment dat bepaalde vracht in een doorvoerland als Nederland eerst gecontroleerd moet worden voor het per schip of vliegtuig mag vertrekken. Er zijn ook genoeg privéredenen te bedenken waarom mensen opslagruimte nodig hebben. Mensen die een tijdlang naar het buitenland gaan, zullen hun inboedel graag in een veilige container willen stallen. Mensen die bij een verhuizing niet direct in hun nieuwe huis kunnen (bv. omdat er eerst verbouwd moet worden), zullen aan opslagruimte behoefte hebben. En die oude en vertrouwde zeecontainer wordt ook gebruikt bij emigratie. De inboedel komt dan per vrachtschip (per boot) op de nieuwe locatie aan.

Welke soorten opslag zijn er?

Sommige containers zijn regen- en brandwerend, andere containers hebben dat minder. Hoe meer ‘beschermend’ de container is, hoe duurder. Maar er zijn natuurlijk meer soorten opslag dan alleen de zeecontainers. Zo bestaan er ook zogenaamde ‘cityboxen’. Dit lijkt meer op een soort ‘garage’ die je huurt. Het grote voordeel is dat je in dat geval nagenoeg altijd bij je eigen spullen kunt. Natuurlijk kan elke ruimte uiteindelijk dienen als opslag. Als er ergens ruimte bestaat in een woning of kantoorpand, zullen mensen vaak geneigd zijn hun spullen daar te stallen, zodat ze geen extra kosten kwijt zijn. Toch zijn de kosten voor betaalde opslagruimte helemaal niet zo gek duur.

Wat kost een opslagruimte?

Laten we uitgaan van de standaard zeecontainer. Dan heb je de ruimte, maar je betaalt natuurlijk ook voor de oppervlakte. Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat je 5 Euro per vierkante meter per week kwijt bent; dat komt neer op ongeveer 260 Euro per jaar. Hoeveel vierkante meter heb je dan nodig? Om de inboedel van een flink appartement te stallen, heb je ongeveer 12 vierkante meter nodig en voor een gezinswoning 25 vierkante meter. Op 1 vierkante meter kun je ongeveer 15 verhuisdozen kwijt. Op deze manier kun je een beetje schatten hoeveel geld jij voor de opslag van jouw spullen kwijt bent.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten