Olijfboom snoeien: Hoe en wanneer snoeien voor de beste oogst?

Er zijn twee belangrijke soorten olijven: de kegel, die wordt geteeld voor zijn olierijke vruchten, en de olijfboom (ook bekend als de Griekse of Europese olijf), waarvan de vruchten voornamelijk worden gebruikt voor het maken van salades en andere gerechten. Elk type heeft iets andere snoeibehoeftes. Lees verder om alles te weten te komen over het snoeien van olijfbomen.

Hoe snoei je een olijfboom

De beste tijd om uw olijfboom te snoeien is wanneer hij in de winter slapend is. Dit is ook de gemakkelijkste tijd om te snoeien, omdat de schors zachter is en gemakkelijker te snijden. U hoeft niet alle groei van het vorige seizoen te verwijderen, maar wel alle zieke of gebroken takken. Vergeet niet dat het doel van snoeien is om de boom vorm te geven, en niet alleen om hem terug te snoeien. Zorg ervoor dat u schoon en scherp gereedschap gebruikt wanneer u uw boom snoeit, en desinfecteer uw gereedschap na gebruik om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Snoei altijd boven een knop of een bestaande tak om te voorkomen dat de tak weer in de boom groeit. Wanneer u uw olijfboom snoeit, moet u terugsnoeien tot aan een knop die in de richting staat waarin u wilt dat de nieuwe groei groeit. Dit betekent dat als u een tak afknipt die de verkeerde kant op staat, deze gewoon teruggroeit en weer de verkeerde kant op staat. Vergeet niet dat snoeien noodzakelijk is voor de gezondheid van uw boom. Verwijder dode of zieke takken om de verspreiding van ziekten te voorkomen. U kunt uw boom ook snoeien om hem de gewenste vorm te geven.

Wanneer snoeit u uw olijfboom?

Voordat u een olijfboom snoeit, moet u weten waarom u hem snoeit. Als u bijvoorbeeld een jonge boom snoeit, verkleint u zijn omvang en vormt u hem tot een struik. Als u een oude boom snoeit, verjongt u hem en laat u hem krachtig groeien. Tijdens het eerste jaar moet u bijna niets snoeien. In het tweede jaar snoeit u alle dode takken en de takken die andere takken kruisen weg. Verwijder altijd takken boven een gezonde knop. In het derde jaar kunt u de boom wat vorm geven. In het vierde jaar kunt u agressiever snoeien. Als uw boom 5 jaar oud is, kunt u hem bijna zo agressief snoeien als u zelf wilt.

Welke takken van uw olijfboom moet u snoeien?

De ideale tijd om uw olijfboom te snoeien is in de winter, wanneer de boom rust. Verwijder alle dode of zieke takken en ook alle takken die elkaar kruisen. Streef ernaar dat elke tak in een andere richting groeit dan de andere. De belangrijkste takken zijn die welke horizontaal groeien, omdat deze nieuwe lange takken zullen produceren. Snoei ook de verticale takken die te langzaam groeien of die omhoog groeien. U kunt de hoofdtakken van uw boom zoveel snoeien als u wilt. Als u te veel takken snoeit, kunt u de boom verzwakken en minder vruchten laten groeien.

Tips voor het succesvol snoeien van een olijfboom

– Snoei uw boom indien mogelijk in de winter. Dit is de gemakkelijkste tijd om te snoeien omdat de schors dan zachter is en gemakkelijker te doorsnijden. – Verwijder alleen dode of zieke takken. – Zorg ervoor dat u schoon en scherp gereedschap gebruikt bij het snoeien van uw boom. Desinfecteer uw gereedschap altijd na gebruik om de verspreiding van ziekten te voorkomen. – Snoei altijd boven een knop of een bestaande tak. Wanneer u een tak snoeit, snoei dan in een hoek boven de knop zodat de tak niet terug in de boom kan groeien. – Vergeet niet dat snoeien noodzakelijk is voor de gezondheid van uw boom. – Als u te veel takken snoeit, kunt u de boom verzwakken en zal hij minder vruchten dragen. – Vergeet niet dat de ideale tijd om uw olijfboom te snoeien de winter is.

Hoe snoei je een zwarte ilex olijfboom?

De zwarte ilex (of zwarte olijf) is een soort groenblijvende boom die veel mensen in hun tuin laten groeien als onderdeel van een decoratief landschap. Hij wordt niet gegeten zoals de olijfboom, dus heeft hij een iets andere snoeibehoefte. Voordat u een zwarte ilex snoeit, moet u weten wanneer u hem moet snoeien. U moet uw ilex in het vroege voorjaar snoeien, voordat de bladeren beginnen uit te lopen. De bladeren kunnen namelijk een chemische stof bevatten die schadelijk kan zijn voor mens en dier. Als u in het vroege voorjaar snoeit, heeft de boom de tijd om opnieuw te groeien voor het einde van het groeiseizoen. Als u te veel takken snoeit, zal de boom meer scheuten laten groeien om ze te vervangen, en het zal de boom niet verzwakken.

Conclusie

De beste tijd om een olijfboom te snoeien is in de winter, wanneer de boom rust. Je moet alle dode of zieke takken verwijderen en ook alle takken die elkaar kruisen. Wanneer u een olijfboom snoeit, kunt u ook de hoofdtakken van de boom zoveel snoeien als u wilt. Vergeet niet dat snoeien noodzakelijk is voor de gezondheid van uw boom, dus verwijder alle dode of zieke takken om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Snoei altijd boven een knop of een bestaande tak, en vergeet niet dat de ideale tijd om uw olijfboom te snoeien de winter is. Wanneer u een zwarte ilex snoeit, moet u dat in het vroege voorjaar doen, voordat de bladeren beginnen uit te lopen. Als u te veel takken snoeit, zal de boom meer scheuten laten groeien om ze te vervangen, en het zal de boom niet verzwakken. Vergeet niet dat de beste tijd om een olijfboom te snoeien de winter is, wanneer de boom rust.

https://www.goodgardn.nl/blogs/wanneer-en-hoe-je-jouw-oleander-een-goede-snoeibeurt-geeft

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten