Tuin en buitenleven

Welke zaken horen allemaal bij het snoeien van bomen?

Het snoeien van bomen wordt vaak vergeten in de tuin, maar het is toch wel belangrijk om de bomen goed te verzorgen. Dit zorgt er namelijk voor dat de bomen veel mooier bloeien en groeien. Op deze pagina vertellen we jou over alle zaken die bij het snoeien van bomen horen en wanneer je bomen het beste kan snoeien. Lees dus snel verder!

Alles wat bij bomen snoeien hoort

Bij het snoeien van bomen horen verschillende taken. Het gaat hier niet alleen letterlijk om het snoeien van bomen. De taken die passen bij het snoeien van bomen zijn als volgt:

  • Het snoeien van bomen
  • Het verwijderen van gevaarlijke takken
  • Zieke en/of dode takken verwijderen
  • Vellen of kappen van grote en kleine bomen
  • Boomstronken uitgraven

Bij deze werkzaamheden hoort natuurlijk ook gereedschap. Bij het snoeien van bomen wordt vooral gebruik gemaakt van 3 verschillende gereedschappen. Dit zijn: De takkenschaar, de takkenzaag en de kettingzaag. De takkenschaar zorgt ervoor dat je gemakkelijk veel takken kunt snoeien. Het is de grotere versie van een normale snoeischaar en daardoor is het bereik dus ook groter. Je kan er meer takken tegelijk mee snoeien en je kan er hoger in de boom mee snoeien door de lange handvaten. Een takkenzaag wordt ingezet wanneer de takken te dik zijn om te snoeien met de takkenschaar. De takken zijn dan te dik om geknipt te worden en moeten dus gezaagd worden. De takkenzaag wordt ook wel de snoeizaag genoemd. Als laatste heb je de kettingzaag. Deze wordt alleen ingezet wanneer er erg veel takken gesnoeid moeten worden of juist een hele boom geveld of gekapt moet worden.

Wanneer je bomen het beste kan snoeien

Je kunt bomen niet zomaar gaan snoeien. Verschillende bomen moeten namelijk in verschillende tijden in het jaar gesnoeid worden om te voorkomen dat ze uitsterven of sap verliezen. De snoeitijd voor knotbomen is tussen november en februari. Het liefst wanneer het vriest. Dit is in de winterperiode. Leibomen en fruitbomen kunnen tussen maart en mei gesnoeid worden. Dit is in de lenteperiode Als laatste kunnen ABC bomen tussen juni en oktober gesnoeid worden. Dit is in de zomerperiode Op Hoveniers.website vind je meer informatie over het snoeien van bomen en hoe dit gedaan wordt.