Energielabel voor je woning aanvragen: waarom en hoe?

energyefficiencyg3357bdf96_640

Met een energielabel laat je zien hoe zuinig je woning is. Je vindt in zo’n label hoeveel je woning verbruikt en waar je precies energie kunt besparen. Met de letters A t/m G wordt er aangegeven hoe energiezuinig je huis is. De letter A is hoog energiezuinig en wordt met de kleur groen aangegeven. G is het minst energiezuinig en wordt aangegeven met de kleur rood. Daarnaast vind je bij het energielabel de kenmerken van de woning. Denk bijvoorbeeld aan verwarming, beglazing en isolatie. Dit soort kenmerken hebben allemaal invloed op de energiezuinigheid.

 

Heb je interesse in een energielabel? Dan kun je het beste energielabels vergelijken op EnergielabelOffertes.nl. Het bepalen van een energielabel kost je enkele honderden euro’s. Een energielabel vaststellen is dan ook slim om te doen als je er een nodig hebt.

Voordelen van een energielabel

Met een energielabel kan een huurder of een koper gelijk zien hoe energiezuinig een woning is. Zo is het heel eenvoudig om huizen met elkaar te vergelijken. Een zuinig huis is wat je wilt en wordt met het jaar steeds belangrijker. Zo heb je een lagere energierekening, minder vervuiling en betere woningcomfort. Ook geven sommige banken extra korting op de hypotheekrente als je een beter energielabel hebt.

Wanneer het beste een energielabel laten vernieuwen?

Een definitief energielabel is tien jaar geldig en kun je goed gebruiken als je een woning koopt of verkoopt. Je hoeft in de meeste gevallen in die tien jaar niet te vernieuwen. Verduurzaam of verbouw je de woning, dan is het wel aan te raden om je energielabel te vernieuwen. Plaats je bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een cv-ketel, dan doe je er slim aan om een nieuw energielabel aan te vragen. Je kunt het energielabel op dezelfde wijze vernieuwen als het aanvragen.

Is een energielabel verplicht?

Besluit je je huis te verkopen, dan ben je verplicht om een energielabel aan te vragen. Ook bij nieuwbouwwoningen is degene die de woning oplevert verplicht om een energielabel te geven aan de koper. Bij woonboten is het niet verplicht om een energielabel te hebben. De reden is omdat in het kadaster woonboten niet als woningen staan beschreven en je kunt de aanvraag dan ook niet doen via de website. 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten