Is jouw woning luchtdicht? Ontdek het belang van luchtdichtheid

g4735300f304332c210e75088cb385829a518907fc16192346701d2e81cc7ae717171b6e7e20379a158d842e64aecf9f5cff57269d5bfd1fcd058b35ae15143a2_1280

Als je een comfortabel, energiezuinig en gezond binnenklimaat nastreeft, is het belangrijk dat je woning luchtdicht is. Als je weet in hoeverre jouw woning luchtdicht is, kun je deze inzichten gebruiken om eventuele luchtlekken op te sporen en te dichten. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om de luchtdichtheid van je woning te bepalen, hoe dit kan worden gedaan en welke hulp een blowerdoortest expert hierbij kan bieden.

Waarom is luchtdichtheid belangrijk?

Een goede luchtdichtheid van je woning is om verschillende redenen belangrijk:

  1. Energiebesparing: Een luchtdichte woning houdt de warmte in huis beter vast. Hierdoor hoef je minder te stoken, wat ertoe kan resulteren dat je minder betaalt aan energiekosten en de woning milieuvriendelijker is (geen onnodig energieverbruik door verloren warmte). 

  2. Comfort: Luchtlekken in de schil van het pand kunnen tocht veroorzaken, wat onaangenaam is.

  3. Gezond binnenklimaat: Een goede luchtdichtheid zorgt voor een betere vochtregulatie en voorkomt dat schadelijke stoffen (uitlaatgassen, pollen) van buiten naar binnen dringen. Bovendien verklein je met een goede luchtdichtheid ook de kans op vochtproblemen en schimmelvorming.

  4. Geluidsisolatie: Een luchtdichte woning houdt geluiden van buiten beter tegen, waardoor je binnenshuis meer rust kunt ervaren.

Hoe controleer je de luchtdichtheid van je woning?

Om de luchtdichtheid van je woning te controleren, kun je een blowerdoortest expert inschakelen. Deze professional voert een blowerdoortest uit, ook wel luchtdichtheidstest genoemd. Dit is een test waarmee nauwkeurig de luchtdichtheid van jouw woning wordt bepaald. Hieronder leggen we uit wat een blowerdoortest inhoudt en waarom je een expert zou moeten inschakelen.

De blowerdoortest

  1. Tijdens een blowerdoortest wordt er een grote ventilator in de deuropening van je woning geplaatst. Deze ventilator brengt het huis onder overdruk of onderdruk, waardoor de lucht door eventuele lekken naar binnen of buiten stroomt. Door de luchtstroming te meten, berekent de blowerdoortest expert de luchtdichtheid van je woning. Een blowerdoortest expert heeft de kennis en ervaring om de test op de juiste manier uit te voeren en de resultaten te interpreteren. Bovendien kan de expert je adviseren over de beste manier om eventuele lekkages op te lossen.

Detecteren van lekkages

  1. Naast het meten van de luchtdichtheid, kan een blowerdoortest expert ook helpen bij het opsporen van luchtlekken. Dit kan met behulp van een rookproef, infraroodcamera’s of handmatige inspectie. Door de luchtlekkages in kaart te brengen, kunnen ze worden opgelost.

Nauwkeurige metingen en rapportage

  1. Een blowerdoortest expert zorgt voor nauwkeurige metingen en een duidelijke rapportage. Hierin staat hoe de test is uitgevoerd (welke voorbereidingen zijn er getroffen en wat waren de omstandigheden?) en staat het resultaat van de luchtdichtheidsmeting.

Regelgeving en subsidies

  1. In sommige gevallen is het aantonen van de mate van luchtdichtheid verplicht, bijvoorbeeld bij nieuwbouw of bij het aanvragen van energiepremies. Een blowerdoortest biedt een goede mogelijkheid om dit op accurate manier aan te tonen. Bepaalde lekdetectie bedrijven, zoals het Brabantse Lekdetectie Zuid, beschikken over de apparatuur en expertise om zo’n test voor je uit te voeren.

Kortom, het controleren van de luchtdichtheid van je woning biedt inzichten waarmee je de energiezuinigheid, het wooncomfort, het binnenklimaat en de geluidsisolatie van je woning kunt verbeteren. Een blowerdoortest expert kan je hierbij helpen door een nauwkeurige test uit te voeren en luchtlekken op te sporen. Investeer in de luchtdichtheid van je woning en geniet van een comfortabel en energiezuinig thuis.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten