Domeinnaam verhuizen: waar moet je op letten?

g96573c47e8ecf6092c3eaca93f50717fbfb78bdf8ff7ce52aeefa9c5056448db90a6bce9f4701125a20e3c7ac2da7257faf39d2dc1f53cd33c38b5810ec60612_1280

Als je een website hebt en je wilt deze verplaatsen naar een andere webhost of provider, dan moet je ook je domeinnaam verhuizen. Het kan een ingewikkeld proces zijn als je niet weet waar je op moet letten. Maar het goede nieuws is dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn als je de juiste stappen volgt en je goed voorbereidt. In deze blog lees je alles over het verhuizen van een domeinnaam; de stappen die je moet nemen, de voordelen en nadelen en waar je op moet letten. Ontdek in deze blog hoe je dit proces zo soepel kunt laten verlopen!

 

Stap 1: Controleer of je domeinnaam verhuisbaar is

Voordat je begint met het verhuizen van je domeinnaam, is het belangrijk om te controleren of deze überhaupt verhuisbaar is. Sommige domeinen zijn bijvoorbeeld niet verhuisbaar omdat ze eigendom zijn van de registry en niet van jou als eigenaar. Andere domeinen kunnen beperkingen hebben in het verhuizen naar bijvoorbeeld een andere landcode. Controleer daarom altijd de voorwaarden van het domein en het beleid van het register voordat je begint.

 

Stap 2: Verhuis de domeinnaam

Wanneer je hebt gecontroleerd of je domeinnaam verhuisbaar is, kun je beginnen met het verhuizen. De exacte stappen kunnen verschillen afhankelijk van je huidige provider en nieuwe provider, maar over het algemeen is het proces hetzelfde. De nieuwe provider zal je vaak een verhuiscode (Authcode) geven die je moet invoeren bij je huidige provider om de verhuizing te starten. Vervolgens duurt het enkele dagen voordat de verhuizing is afgerond.

 

Stap 3: Pas de DNS aan

Na de verhuizing moet je de DNS (Domain Name System) van je domeinnaam aanpassen. Dit is het systeem dat ervoor zorgt dat je domeinnaam wordt gekoppeld aan het IP-adres van je website. Je kunt de DNS-instellingen meestal vinden bij je nieuwe provider. Het is belangrijk om deze instellingen zo snel mogelijk aan te passen om ervoor te zorgen dat je website bereikbaar blijft.

 

Stap 4: Houd je contactgegevens up-to-date

Het is belangrijk om je contactgegevens actueel te houden. Dit geldt zowel voor je oude als je nieuwe provider. Controleer deze gegevens voordat je begint met de verhuizing en zorg ervoor dat je overal hetzelfde e-mailadres gebruikt. Op deze manier voorkom je dat je e-mails mist tijdens de verhuizing.

 

Voordelen:

Als je je domeinnaam verhuist naar een nieuwe provider, heb je meer controle over je domeinnaam en kun je deze gemakkelijker beheren. Daarnaast kan een domeinnaam verhuizen, leiden tot betere prestaties van je website. Ook kan een nieuwe provider goedkoper zijn dan je huidige provider, je kunt hiermee kosten besparen.

 

Nadelen:

Tijdens de verhuizing heb je te maken met een bepaalde uitvaltijd, dit kan ertoe leiden dat je website tijdelijk niet toegankelijk is. Ook is er risico op verlies van gegevens.  Zorg er daarom voor dat je een goede back-up hebt voordat je begint.

 

https://oxilion.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten