Zo onderhoud je elke soort kozijnen

VL wonen

Hoe onderhoud je jouw kozijnen? Er zijn verschillende soorten, die allemaal op een andere manier van onderhoud voorzien dienen te worden. Ze zijn er van kunststof, hout, staal en aluminium. Hoe je ze moet onderhouden? Dat lees je hier!

 

Basisonderhoud van kozijnen

De basis is eigenlijk redelijk simpel. Je moet de kozijnen zo nu en dan reinigen, de ventilatieopeningen vrijhouden en ook de schuifbare delen onderhouden. Hieronder lees je nog specifieke onderhoudswerkzaamheden voor elke soort kozijn.

 

Houten kozijnen onderhouden

Een houten kozijn vraagt iets meer aandacht dan de andere soorten. Als je goede kozijnen hebt aangeschaft, zijn deze vaak al beschermd met een beschermlaag. Het is belangrijk dat je deze nog wel eerst schoonmaakt. Dit doe je minimaal één keer in het jaar. Wil je dat deze langer laten meegaan? Dan is twee tot drie keer per jaar reinigen het beste.

 

Denk bij het reinigen wel aan een aantal dingen. Het is belangrijk dat je geen chloor gebruikt. Dit kan namelijk de beschermlaag van het kozijn aantasten. Hierdoor gaat het kozijn minder lang mee. Ook is het belangrijk dat je de ventilatieopeningen goed schoonmaakt. Deze worden vaak over het hoofd gezien. Maak ze even schoon door er met een stofzuiger langs te gaan.

 

Naast het reinigen, moet je ook het hang- en sluitwerk behandelen. Dit doe je ook eens per jaar. het hang- en sluitwerk van schuivende en ook draaiende delen moet je behandelen. Dat doe je door ze in te smeren met een zuur- en siliconenvrij smeermiddel. Wanneer je dit elk jaar doet, geniet je langer van jouw kozijnen.

 

Wanneer de beschermlaag en meerdere delen van het hout zijn beschadigd is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Er mag namelijk geen vocht in het houtwerk terecht komen.

 

Kunststof onderhouden

Kunststof kozijnen hebben een stuk minder onderhoud nodig. In principe hoef je er niks aan te doen. Wil je dat ze lang meegaan? Dan is het goed om een of twee keer per jaar de kozijnen even goed schoon te maken. Met water kun je het ergste vuil zoals zand eerst weghalen. Dan kun je gewoon met allesreiniger de kozijnen schoonmaken. Het beste kun je dit met een zacht schoonmaakdoekje doen om krassen te voorkomen. Erg simpel en zo klaar!

 

Aluminium kozijnen schoonhouden

Aluminium kozijnen zijn net als kunststoffen versies, makkelijk te onderhouden. Je hoeft ze niet te schilderen of vernissen. Ook deze reinig je ongeveer twee keer per jaar, of gewoon als deze vies zijn. Het voordeel van aluminium is dat het geen stof en vuil aantrekt. Het kozijn wordt dus niet heel snel vies. Het schoonmaken kun je het beste doen met een niet-agressief, pH-neutraal schoonmaakmiddel. Daarnaast gebruik je lauw water. Schenk ook zo nu en dan even wat aandacht aan de schuifbare delen. Dan moet het helemaal goed komen.

 

Staal onderhouden

Stalen kozijnen zijn het makkelijkst te onderhouden. Deze kun je namelijk gewoon met een doekje afnemen. Ze worden niet snel vies en hebben niets nodig. Zelfs met zeep wassen is in principe niet nodig. Even een doekje erover tijdens het ramen lappen is al voldoende.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten